Det’ sørme, det’ sandt, det’ tid til julebag venner!

Rigtig glædelig 2. søndag i advent venner. Jeg tænker at der sikker er flere af jer der har gang i julesmåkage-bagningen her i december, og måske endda skal bruge sådan en råkold søndag som i dag, med hænderne i dejen. Jeg plejer ihvertfald gerne selv at hygge med julebag når vi når midt-december, og resultatet bliver som ofte både brugt til at forsøde de lange mørke aftener herhjemme, og som små værtindegaver i fine glas når vi skal på julevisit. Jeg syntes altid det er hyggeligt at glæde andre med en lille hjemmegjort hilsen når vi har tid og overskud, og særligt her ved juletid er det altså bare dejligt med lidt hjemmelavede gaver og godter i stedet for den klassiske blomst. Sidste år lavede vi jo fx. de her små bulldog-småkager til mine svigerforældre, og jeg syntes det var så fedt med en lækker og meget personlig hilsen vi havde lagt lidt kræfter i.

En ting der dog irriterede mig ved de omtalte bulldogkager var, at det aldrig lykkedes mig at få fremtryllet en god dej til at stikke ud! Bevares – de smagte fortrinligt, men hold nu k… hvor er det dog røvirriterende pardon my french, møjsommeligt at rulle og stikke de yndigste små fine figurer ud af dejen, hvorefter de fandme mere ligner Grauballemanden når de kommer ud af ovnen igen. Derfor har jeg stået på hovedet i køkkenet i år efter den perfekte dej, og jeg tror faktisk godt at jeg tør love at jeg har fundet den. Jeg har både bagt figurer, kagehus, cirkler og skarpe kanter og hjørner med den her dej, og den holder bare formen. Oveni smager den selvfølgelig også lækkert af jul, og kan måske faktisk bedst sammenlignes lidt med smagen af pebernødder. Hvad du forøvrigt også snildt kan bruge dejen til, hvis du bliver træt af at udstikke. I så fald skal du bare forlænge bagetiden en smule 🙂

Julesmåkager – perfekte til at udstikke

  • 200g smør, blødt
  • 175g sukker
  • 1 æg
  • 350g hvedemel
  • 2 tsk bagepulver
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemomme

Pisk smør og sukker lyst og luftigt i en røremaskine eller med elpisker. Tilsæt ægget, og pisk igen. I en anden skål blandes de resterende ingredienser, og blandingen tilsættes nu lidt efter lidt i den våde masse mens der piskes. Når dejen er samlet, sættes den på køl i 30 minutter, hvorefter den er klar til brug.

Bages ved 175g varmluft i 7-10 minutter.