Godmorgen og glædelig Luciadag <3

Det er efterhånden ikke nogen hemmelighed at jeg er ganske svensko-fil. Jeg elsker vores svenske naboland og til tider drømmer jeg mig da også væk i tankerne om et rødt træhus langt oppe i skovene med gyngestol på verandaen, ild i pejsen og tid til det hele. Sverige ligner os så meget, vi taler næsten samme sprog og alligevel kan de 30 min over til den anden side af sundet føles som en eventyrlig udenlandsrejse. I know – I har fået sangen før, og jeg tør også godt garantere at I får den igen, for den lille svensker i mit hjerte kan jeg ikke benægte. Derfor har en lille svensk juletradition da også fået sneget sig med i julekalenderen her, nemlig de vidunderlige lussekatte eller luciaboller om man vil.  Lussekatte er en sød s-formet bolle, krydret og farvet gul med safran og pyntet med rosiner, og så spises de i Sverige gerne i forbindelse med Luciadag d. 13 december. Herhjemme tog jeg traditionen til mig for en del år siden, og i dag elsker både vi og hele vores familie den søde gule bolle med den fine karakteristiske smag. Jeg bager og fryser gerne en portion eller to i løbet af december, og så bliver de både nydt sammen med gæster og på de langsomme weekendmorgener. Opskriften har jeg udviklet på år for år, og særligt tilsætningen af safran har jeg kæmpet med hvert år. De små dyrebare gule tråde hverken farver eller smager nemlig af særlig meget hvis du blot tilsætter dem dejen som de er, men i år har jeg endelig fundet en metode der virkelig giver valuta for pengene. Jeg bruger 0,5g i dejen, men mindre kan selvfølgelig også gøre det. Et tip til indkøb kan dog være at frekventere flere forskellige supermarkeder for et pristjek – jeg fandt fx. de fine tråde til 1/3 af prisen i Føtex set i forhold til hvis jeg havde købt dem i Kvickly.

Opskrift på søde velduftende lussekatte / luciaboller

Ca. 40 bløde saftige lussekatter:

  • 200g smør
  • 5 dl letmælk
  • 50g gær
  • 0,5 g safran
  • 150g sukker
  • 1,5 tsk salt
  • 1 æg
  • 1000g hvedemel +/- afhængig af meltype
  • 1 æg til pensling
  • Rosiner til “pynt”

Smelt smørret ved lav varme, og tilsæt den kolde mælk. Når smør/mælkeblandingen er fingerlun, røres gæren ud heri. I en morter kommes en teskefuld af sukkeret sammen med safran, og det mortes til fin “støv”. Kom safranblandingen i en røreskål sammen med gærblandingen, og rør det hele sammen. Tilsæt under omrøring salt, sukker og ægget, og tilføj herefter lidt efter lidt melen, til du opnår den perfekte dej. Brug endelig ikke for meget mel, men kun lige akkurat til dejen slipper skålen og ikke klistrer fast.

Lad dejen hæve i 45 min, hvorefter den er klar til at blive formet. Herhjemme er vi tilhænger af den klassiske “S”-form, men er der børn med i køkkenet, kan det være sjovt at udforske mange af de andre varianter eller måske opfinde sine egne.

Lad lusekatterne hæve endnu engang på pladen i 30 min, og pensel dem herefter med sammenpisket æg og tilføj rosiner. Bages ved 180g varmluft i 8-10 min. Nyd dem lune med smør, og gerne sammen med nogen du holder af. Får I ikke spist dem alle samme dag, så smid dem i fryseren. De bliver næsten ligesom nybagte, efter en tur ved 100 grader i ovnen.