Mon I går på juleferie i dag? Eller er I måske allerede startet? Herhjemme starter ferie i dag hvor Lasse aflevere sin sidste eksamensopgave inden jul, og føj hvor jeg glæder mig! Den sidste uges tid har budt på både kaos, sygdom og lidt for meget travlhed herhjemme, og det bærer vores lejlighed efterhånden også lidt rigelig præg af. I ved – bunker af vasketøj, en opvask der bugner på køkkenbordet fordi ingen orker at få den helt i bund og bare generelt et hjem hvor intet rigtig er på sin plads. Jeg HADER når det er sådan! Det stresser mig og jeg får svært ved at finde ro, men nu har vi heldigvis endelig lidt tid til at få det hele på plads igen. Det skal dog helst fikses i dag hvor de sidste julegaver mv. også skal på plads, for i morgen kører vi sydpå for at fejre lillejuleaften og pynte juletræ med mine forældre, søster og niecer. Det er en tilbagevendende tradition de år vi hvor vi ikke fejrer selve juleaften sammen med dem, og selvom vi egentlig allerede har så rigeligt med arrangementer i juledagene, prioriterer vi stadig også at nå det. Udover at vi har en hyggelig aften, så benytter vi også turen til at få afleveret deres julegaver og få vores med retur. Vi har som en lille ekstra julegave lavet en 3D afstøbning af Uma’s hånd, og den tænker jeg de allerede skal have i morgen, sammen med chiliolien og hindbærsnapsen. Derudover syntes jeg der manglede et lille sødt supplement, og derfor har jeg fabrikeret en hurtig omgang oreokugler. Kender du dem ikke allerede kan jeg kun anbefale at få dem prøvet, men jeg advarer: De er STÆRKT vanedannende!

De små oreokugler kræver kun tre ingredienser, er latterligt nemme at lave og smager forrygende. I starten af december lavede jeg en portion til Uma’s oldemor, og hun blev ved med at tro at det var nogle vi havde købt fordi de var så lækre. Ved ikke helt om det er fordi mit bagværk normalt bare ikke er ligeså godt, men jeg vælger at tage det som et kompliment – hun er sgu’ sød!

Jeg pakker mine i små cellofanposer med bånd og mærke, men de kunne også gøre sig godt i en lille æske, på fadet med godter juleaften eller bare i din mave! 😉

Opskrift på oreokugler i juleforklædning

ca. 40 kugler, alt afhængig af størrelse

  • 2 pk oreos (28 stk)
  • 160g creme cheese (jeg brugte neutral philadelphia)
  • 300g mørk chokolade
  • Evt 1/2 tsk guldstøv (kan købes i føtex, kvickly mv.)

Pulveriser alle oreos’ne i en minihakker. De skal være helt findelt og ensartede. Ejer du ikke en minihakker, kan det med lidt ekstra tålmodighed klares manuelt med et par fryseposer og en kagerulle. Kom de knuste oreos og osten i en skål, og rør det godt sammen til en ensartet masse. Stil skålen på køl i 15 min så massen bliver lidt mere fast at arbejde med, og tril dem så til kugler. Sæt dem på køl, mens du forbereder chokoladen til overtrækket.

Smelt chokoladen over vandbad. Jeg foretrækker at temperere det for at opnå det lækre knæk på chokoladen, men får du ståpels bare ved ordet temperering (afsløring – det gør jeg altså også), så lav dem da hellere uden, end slet ikke at lave dem. Eller overvej et af de vekaoprodukter som fx. Odense chokolade laver, og som ganske vist smager noget sødere end rigtig mørk chokolade, men som også er væsentligt nemmere at arbejde med. Dyp de kolde kugler i chokoladen og lad dem stivne på bagepapir. Vil du gerne undgå “fødder” på dine kugler, kan du gøre som jeg og stikke tandstikker i kuglerne når du skal dyppe, og herefter sætte dem i fx. et stykke flamingo eller et æble til tørring.

Når chokoladen har sat sig, er de klar til at spise. Skal de være ekstra festlige og julede, kan du komme 1/2 tsk guldstøv i en frysepose, og vende alle kuglerne rundt deri. Så er de hurtigt og nemt dækket af guld, men uden at resten af dit køkken også ligner et festfyrværkeri 😉

Opbevares i køleskab