Haha – lillejuleaften og så tænker jeg allerede i nytårsdesserter! Men altså..de bage-kage-dessert-glade af jer har sikkert også forlængst gjort det samme, for hvis ikke nytår er tiden for de vilde desserter, så ved jeg snart ikke! Men faktisk får vi leveret mad udefra i år, og jeg skal således slet ikke producere en dessert i år. Det er selvfølgelig lidt trist, men mon ikke det er meget godt givet ud, når nu man tager i betragtning at jeg har en lille baby på 4 måneder..? I think so.. Men det skal nu ikke afholde mig fra at give et bud på hvordan desserten på årets sidste aften kan se, og den har I altså så her. Jeg har både tegnet og skitseret, planlagt og regnet ud og alligevel ser den langt fra ud som det var meningen. For det første må jeg bare erkende at tiden i køkkenet er lidt mere snæver og ustruktureret med en lille baby og dernæst er desserten her også mit første forsøg med glaze. Jeg var faktisk ved at opgive halvvejs på grund af sidstnævnte, men i stedet tænker jeg at I må se igennem fingre med de små store skønhedsfejl og måske alligevel finde inspiration i desserten.

Chokoladebombe med brombær og brændte mandler

5 stk/personer

Udover nedenstående skal du også bruge en silikoneform med halvkugler Ø7 cm, en stavblender, en sigte, fem udstikkerringe Ø8, tandstikker i træ og et termometer.

Brombærmousse

  • 100g brombær
  • 1 spsk citronsaft
  • 1,5 blad husblas
  • 40g sukker
  • 1/2 vaniljestang
  • 2,25 dl fløde
  • 5 friske brombær

Læg husblas i blød i koldt vand og sæt til side. Kom brombær, citronsaft, sukker og vaniljekorn i en gryde og kog op i 5-10 min. Stavblend massen og sigt kernerne fra. Kom brombærvæsken tilbage i gryden og varm den op igen. Tag gryden af blusset, tilsæt den udblødte husblas og rør den ensartet. Køl af på køkkenbordet.

Når brombærmassen er stuetemperatur, piskes fløden stiv og brombærmassen vendes forsigtigt i, til den er ensartet. Hæld moussen næsten op til kanten i en halvkugle-silikoneform Ø7 og tryk et brombær ned i hver så det akkurat er skjult. Sæt moussebomberne på køl i 2 timer. Herefter flyttes de til fryseren. Ejer du kun én silikoneform, kan du forsigtigt poppe brombærbomberne ud når de er stivfrosne, og sætte dem på frys igen i en bøtte eller på et fad med film over.

Chokoladeskaller

  • 200g mørk chokolade

Smelt og temperer chokoladen over vandbad. Når chokolade er klar pensler du den ud i halvkugle-silikoneformen, i et tyndt men dækkende lag. Vend formen på hovedet, og lad det overskydende løbe fra. Har du tempereret chokoladen korrekt vil den lynhurtigt stivne, og du kan gå videre til chokolademoussen.

Chokolademousse

  • 75g mørk chokolade
  • 3 æggeblommer
  • 40g sukker
  • 1,75 dl fløde

Smelt chokolade over svag varm og lad den køle lidt af. Pisk imens æggeblommerne til en luftig æggesnaps med sukkeret. Vend forsigtigt den smeltede chokolade i æggesnapsen. Pisk fløden stiv og vend den i lidt efter lidt til det er ensartet. Hæld chokolademoussen i de forberedte chokoladeskaller og sæt dem på køl.

Hakkede karameliserede mandler

  • 100g mandler
  • 100g flormelis
  • 1/2 dl vand

Kom alle ingredienserne på en pande for fuld blus. Det begynder hurtigt at koge og husk derfor at rør i det undervejs. Når al sukkeret er smeltet skruer du ned til middelvarme og fortsætter. På et tidspunkt vil sukkeret igen stivne og det ser pludselig helt forkert og ødelagt ud. Fortvivl ikke – det er helt rigtigt. Fortsæt blot med at røre ved middelvarme, og så vil sukkeret igen smelte og mandlerne vil blive “brændt”. Når de alle er helt flydende igen, hældes mandler op på et stykke bagepapir til afkøling. Hæld endelig ikke det sidste sukker uden mandler med ud på papiret – vi vil kun have de gode mandler 🙂

Når mandler er helt kolde hakkes de groft og sættes til side.

Runde chokoladeplader

  • 250g mælkechokolade

Smelt og temperer chokolade og fordel dem i dine fem udstikkerringe. Når de er helt stivnet kan de forsigtigt presses ud, og sættes til side.

Mørk chokolade glaze

  • 4 husblas
  • 2 dl sødmælk
  • 100g sukker
  • 40g glukosesukker
  • 140g mørk chokolade

Udblød husblassen i koldt vand i 20 min.

Kom sukker, glukosesirup og sødmælk i en gryde, og lad det koge op til sukkeret er smeltet. Hak imens chokoladen og kom den i et højt glas eller kande. Hæld den varme blanding over chokoladen og tilsæt også den opblødte husblas. Stavblend det hele i glasset. Det er vigtigt at du ikke kører rundt og op og ned med stavblenderen, men i stedet hele tiden holder den nede i glasset. På den måde undgår du bobler i din glaze. Sker det alligevel, så lad din glaze løbe gennem en sigte. Så er du af med luftboblerne igen. Afkøl glazen til den når en temperatur på ca. 40 grader. Placer de frosne brombærmoussebomber på en rist med en bradepande under, og hæld glazen over.

Pynt af isomalt, brombær og guldstøv

  • 100g isomalt
  • 10 brombær
  • 1 tsk guldstøv

Smelt isomalten ved middelvarme i en gryde. Når det er smeltet tilsætter du 1/4 tsk guldstøv, rører godt rundt og tager gryden af varmen. Stik en tandstik i toppen af alle dine brombær, og dyp dem ét efter ét i den varme isomalt. De stivner lynhurtigt og kan derefter lægges på et stykke bagepapir.

Hæld resten af isomalten ud på et stykke bagepapir og træk det tyndt med en kniv. Når det er koldt kan det nemt brækkes i små stykker til pynt.

Samling af desserten

  • Dan en lille ring af de hakkede brændte mandler på hver tallerken.
  • Ovenpå sættes forsigtigt en halvkugle med chokolademousse, således at mandlerne danner støtte for kuglen
  • Læg chokoladepladen ovenpå igen, og placer til slut den glazeovertrukne brombærmousse
  • Nu mangler du kun at pynte med isomalt, brombær og et drys af guld.