Rigtig glædelig søndag og dermed også 1. søndag i advent <3

Er der mon nogen af jer der får adventsgaver i år? Eller er den glade giver? Herhjemme får Uma adventsgaver af hendes mormor og morfar, og så har vi også fået et lille juletræ fyldt med 24 skrabelodder af Lasses forældre. Jojo – vi bliver skam rigt begavet, og så har vi jo også fået julesokker alle tre. Indtil videre har nissen endnu ikke fundet vej til min sok, men måske i dag? Man har jo lov at håbe 😉

Har I ellers planer på sådan en råkold adventssøndag? Vi skal ud og fejre Uma’s farfars fødselsdag med brunch, og bagefter har vi lovet hendes oldemor at aflægge et besøg i hendes nye hus – ret sejt at flytte i nyt hus i en alder af 85 år ik? Begge dele dejlige planer der varmer på sådan en søndag, men skulle vi nu ikke ud af døren, kunne jeg nu godt drømme om at gentage opskriften herunder. Det er nemlig vaskeægte churros eller spanskrør om man vil, og de emmer altså bare af jul, hygge og en tur i et vinterklædt Tivoli. Det var i øvrigt dér jeg første gang stiftede bekendtskab med de vaflede rør fra ønskebrønden, og siden har jeg næsten ikke kunne gå i Tivoli uden at lægge vejen forbi biksen omme i smøgen. Men kan man nu ikke lige gå i Tivoli efter de søde kager der mest minder om en fusion mellem en vaffel og en donut, ja så er det altså også lækkert at lave dem selv. De er både nemme og hurtige at lave, og vælger man at lave dem kurveformede som jeg har gjort her, er de også ekstra oplagte med en kugle is i, som afslutning på et velklædt julebord. Jeg servede dem med en hjemmegjort “candy cane icecream”, og den opskrift får I selvfølgelig også en af dagene <3

PS. Er du en af dem der lader sig afskrække af den varme fritureolie, så lov mig lige at give det et forsøg og hop ud i det alligevel. Det er ikke mere farligt end en fedtet stegepande, hvis bare man tænker sig lidt om og gør som jeg beskriver her nedenfor.

Churroskurve / Churros

6-8 kurve afhængig af størrelse

  • 5 dl vand
  • 70g sukker + evt. ekstra til at vende de færdige churros i
  • 0,5 tsk salt
  • 75g smør
  • 340g hvedemel
  • 2 æg
  • 1/2 tsk vaniljepulver
  • 1 tsk sukker
  • 1 liter olie (ikke olivenolie)
  • Bagsiden af en 12 stk. muffinform i metal eller silikone.

Vil du lave churrokurve: Smør bagsiden af din muffinform godt ind i smagsneutral olie, og sæt den til side.

Kom vand, sukker, salt, vaniljepulver, kanel og smør i en tykbundet gryde, og lad det koge op. Tag gryden af blusset og rør melen i lidt efter lidt. Det kræver lidt armkræfter, så ejer du en køkkenmaskine kan du med fordel tage den i brug her. Når al melen er rørt godt ind i dejen, tilsættes æggene et af gangen – gør godt mellem hver.

Fyld den færdige dej i en sprøjtepose med en stor stjerneformet tyl.

Hvis du laver churroskurve, så finde din smurte muffinform frem igen, og dan med dejen små kurve på bagsiden af formen. Kør rundt og rundt til hele muffinbagsiden er dækket, og fortsæt til den næste. Dæk kun hver anden muffinform, så du nemmere kan få dem af. Når du har fået lavet de seks kurve, sættes formen i fryseren i 45-60 min. Når de har sat sig og du er klar til at koge dem, kan de med lidt fingersnilde lindes af formen.

Hvis du hellere bare vil lave almindelige churros, hopper du bare ovenstående over. I stedet klemmes dejen blot ud i “stænger” direkte ned i den varme olie.

Varm olien op i en tykbundet gryde. Det er vigtigt at olie bliver varm nok, og det kan du teste med enden (altså den uden svovl) af en tændstik. Når det stille syder omkring tændstikken, er olien klar – brug en ny tændstik hver gang du tester. Nu er der blot tilbage at koge dine kurve eller churros. Kog dem lidt af gangen, og sørg endelig for at olien ikke bliver for varm. I så fald vil dine churros hurtigt blive meget mørke, men være rå indeni. Vend dem lidt undervejs, og kom dem på sugende køkkenrulle når de er færdige.

Skal dine churros spises med det samme, er det lækkert at vende dem i sukker mens de stadig er varme. Ellers kan de også sagtens fryses og varmes i ovnen, men så undlades sukkeret.