5 GODE ANBEFALINGER TIL BORNHOLM ALLINGE
Måske I sidder nogle heldige asener derude som har en ferie til Bornholm stående for døren, og derfor tænker jeg at afslutte min Bornholmer-tribute med 5 gode tips til den smukke solskins-ø. Der er ingen tvivl om at der findes mange flere tips og tricks til en god ferie på den danske ø, men her er i hvert fald mine 5 bedste anbefalinger i håbet om at andre også kan få glæde af dem.

IS

Ingen ferie uden is, og øens bedste is finder man i Sandvig, hos Is Kalas. Her finder du lækre isvarianter som fx. kardemomme, granatæble, lakrids og rabarber, og det hele er naturligvis hjemmelavet. For en københavner er de yderst rimelige i pris, 2 store kugler i vaffel står i 32 kr. De lå indtil fornyligt ved byens torv, men er nu meget passende rykket ned ved stranden mellem klipperne. Gå efter de to gamle røgeri skorstene – så skal du nok finde det lille ishus.

IS KALAS SANDVIG 5 GODE ANBEFALINGER TIL BORNHOLM
Er du ikke så heldig at komme forbi Sandvig, så besøg i stedet Gudhjem eller Svaneke. På havnen i Gudhjem har den bornholmske familiegesjæft Kjærstrup Chokolade netop åbnet butik. Deres is er i min optik ikke noget særligt, men deres signaturdessert, en pimpet flødebolle med is, er både sjov og ganske genial.

Svaneke Is er uden tvivl allerede en kending hos mange bornholmske turister, såvel som hos københavnere der har lagt vejen forbi en af deres butikker der er skudt op her i hovedstaden. Isen smager dejligt og deres vafler er hjemmebagte, og alligevel er jeg ikke helt oppe at ringe. Om det er deres vokseværk til hovedstaden og supermarkedets kølediske der gør det ved jeg ikke, men jeg oplever ikke den samme fornøjelse som jeg gjorde for 5 år siden. I mine øjne er både historien og den gode betjening gået lidt tabt hen af vejen, mens prisen desværre er gået i vejret. Når det er sagt, er det stadig god is og dermed da også et besøg værd.

VANDRING

Bornholm har virkelig meget smuk natur, og mange steder er oplagt til en gåtur eller en længere vandretur. Eksempelvis er turen “Hammeren rundt” en klassiker, og kan gøres på omtrent 3 timer. Oplagt er det at starte ved parkeringspladsen ved stranden i Sandvig, og så kan man jo gøre holdt til frokost ved den lille cafe på Hammeren Havn.

STOREDALEN VANDRING 5 GODE ANBEFALINGER TIL BORNHOLM

En anden, lidt mere ukendt tur, er en gåtur til Storedalen. Lidt uden for Allinge, akkurat før Tejn, står et lille skilt på højre side og viser vej til dalen. Følg stien rundt og den vil føre dig gennem skoven til klipperne og det gamle stenbrud. Det er en virkelig fin lille tur, der også sagtens kan tages med børn, og som kan gøres på omtrent én time.

BADETUR

Bornholm er et oplagt feriemål hvis man elsker at bade, og særligt er Dueodde landskendt for sine lækre sandstrande. Med sin popularitet føler dog også mange mennesker, og er man ligesom os ikke den store tilhænger af den del, er der heldigvis også en masse andre mindre badestrande på øen. Byer som fx. Sandvig, Balka og Sandkås har også fine strande, men udover det vil jeg virkelig anbefale at holde godt udkig, når man alligevel færdes rundt på øen. Mange steder er der små stier eller nedgange til vandet, og ofte kan man forholdsvis nemt komme til at bade hvis man ikke har de store krav til badestrand og sand.

Hvis man holder udkig efter bademuligheder, kan man også nogle gange være heldig at opdage nogle af de bade-spots som de lokale gerne benytter. Er man i Allinge kan man følge vejen fra Nordbornholms Røgeri forbi Byskrivergården, til man møder den lille badestrand og betonudspring på Løsebækgade. Vandet er lækkert, der er mulighed for at gå ud direkte fra stranden og der er sjældent alt for mange mennesker.

En anden mere ukendt mulighed, som de lokale sikkert sender mig til helvede for at dele, er den lille lagune i Listed. Følg hovedvejen fra Svaneke til du når Listed, og hold så øje efter den Morten Korch’ske vej “Mor Markers Gænge”. Følg stien til venstre, og oplev den lille lagune og sandstrand åbne sig for dig.

HAMMER HAVN BADETUR 5 GODE ANBEFALINGER TIL BORNHOLM
Vil man have det helt privat og er man frisk på en udfordring, er det selvfølgelig også en mulighed at klatre ud på klipperne rundt om på øen, og springe i direkte derfra. Det har vi tidligere gjort, og udover at få en helt unik privat oplevelse, er det også bare skide sjovt og udfordrende – særligt når man skal op igen 😉

RØGERIER

Omkranset af vand til alle sider, er røgerierne på Bornholm mange og fiskeelskerne endnu flere. Røgeribesøg er noget vi begge elsker når vi er på øen, og derfor besøger vi også gerne som minimum et røgeri om dagen. Om det er til frokost, blot en hånd-fiskedelle eller til regulær aftensmad er forskelligt, men en af delene er et must for os hver dag når vi er afsted. Vores absolutte yndlingsrøgeri er uden tvivl Nordbornholms Røgeri i Allinge, og det er helt klart også det sted vi har besøgt flest gange. De tilbyder udover diverse a la carte retter en KÆMPE fiskebuffet til noget der ligner 180 kr., og den indeholder vitterligt alt hvad det fiskeelskende hjerte måtte begære. Vi kommer der oftest til aften hvor sulten er størst, og har som regel også spist meget spartansk i løbet af dagen – det kan anbefales 😉

SVANEKE RØGERI 5 GODE ANBEFALINGER TIL BORNHOLM
Når vi ikke lige spiser os 10 kg tungere i Allinge, er røgeribesøgene noget vi ofte gør os i til frokost. Det er en lækker autentisk frokost hvis man kan lide fisk, og så er det også gerne billigere end fx. et cafebesøg. De fleste røgerier byder på diverse røgede og/eller stegte fisk med enten pomfritter eller rugbrød, og så længe man vælger rugbrøddet, udgør det et super lækkert og mættende måltid.

AARSDALE RØGERI 5 GODE ANBEFALINGER TIL BORNHOLM
Nogle af mine favoritrøgerier er i prioriteret rækkefølge; Svaneke Røgeri, Nexø Gamle Røgeri (øens bedste fiskedeller!) og Årsdale Silderøgeri, og så skal man jo næsten ha’ en “Sol over Gudhjem” med fra Gudhjem Røgeri. Udover de nævnte er der selvfølgelig en masse andre, og man kan næsten fristes til at sige at hver by har sit røgeri.

NEXØ RØGERI 5 GODE ANBEFALINGER TIL BORNHOLM

SHOPPING

Jeg tror ikke at der er nogen der for alvor tager til Bornholm for at shoppe, og i så fald bliver man nok en smule skuffet hvis man gør. I Rønne er der dog mulighed for at fordrive en halv dag med at slentre rundt i de mange hyggelige gader og aflægge besøg hos klassikere som H&M, Søstrene Grene, Imerco mm. Derudover bør de boligglade også besøge interiørbutikken Werner&Larsen, som nu er poppet op med en kæmpe butik på Snellemark 16. Vi lagde vejen forbi på vores sidste tur til Rønne og med nogle fantastiske udsalgspriser på bl.a. Eames stole og andre lækre sager, brændte mit dankort altså i lommen.

RØNNE GADE HYGGELIG 5 GODE ANBEFALINGER TIL BORNHOLM
Udover al den gængse shopping, byder Bornholm også på ufatteligt meget lækker keramik. Mange steder annonceres der med “Keramik” ude ved landevejen, og i de større byer findes der også mere etablerede butikker. Et sted jeg inderligt gerne ville have besøgt er “Lov i Listed”. Keramikbutikken drives af keramikerparret Torben og Susanne Lov og ligger som navnet antyder i byen Listed, lidt uden for Svaneke. Butikken designer og producerer blandt andet keramik til den bornholmske michelin-restaurant Kadeau, og nok af samme grund er deres keramik også meget populært og hypet. Parret er meget inspireret af den bornholmske natur, og det ses tydeligt i deres produkter, som passer perfekt ind i den minimalistiske nordiske boligstil. Lov i Listed har en lang venteliste på deres keramik, og har derfor kun åbent fredag/lørdag i juli – og kun hvis der er varer at sælge. Det var der desværre ikke da vi besøgte øen, men jeg håber at der er bid næste gang vi ligger vejen forbi.

INDLÆGGET ER IKKE SPONSORERET, MEN ER BLOT ET UDTRYK FOR MIN UDELTE BEGEJSTRING FOR BORNHOLMS MANGE GLÆDER.