Bornholmsk-inspireret middag bornholmske råvarer

Bornholm er i løbet af de sidste 10 år virkelig kommet på det nationale mad- og gourmetkort, og øen byder efterhånden på et utal af lækre specialvarer og madoplevelser. Der er selvfølgelig de kendte øl og den gode is fra henholdsvis Svaneke Bryghus og Svaneke Is, men også mange mindre producenter er dukket op, ligesom du nærmest ikke kan køre 500 m. på den bornholmske landevej, uden at støde på en lille vejbod der byder på nyopgravede grøntsager og andre lokale produkter.

Bornholmsk-inspireret middag bornholmske råvarer

Allerede efter de første par dage på Bornholm fik jeg lyst til at kaste mig over de lækre råvarer, og fuld af inspiration fra de steder vi havde besøgt, foreslog jeg min bedre halvdel, at vi skulle lave en bornholmsk inspireret middag. Han var heldigvis på med det samme, og inden længe udvidede vi konceptet til en tre-retters menu der kun måtte bestå af madvarer produceret på Bornholm. Det var en vildt sjovt og udfordrende opgave, og ligegyldigt om man er madnørd eller ej, tror jeg de fleste vil syntes at det er sjovt. Vi kunne jo af gode grunde ikke planlægge menuen på forhånd, da vi endnu ikke kendte vores råvarer, og den blev derfor komponeret hen af vejen, efterhånden som vi fandt flere ting.

Bornholmsk-inspireret middag bornholmske råvarer

Hovedattraktionen i hele menuen var uden tvivl den fantastisk bøf af oksefilet, som vi købte hos Hallegaards gårdbutik lidt uden for Østermarie. Hallegaard er et nyt bekendtskab for os begge, men der er ingen tvivl om at vi kommer igen næste gang vi besøger øen. For det gør vi i øvrigt helt sikkert.

Hallegaard gårdbutik bornholmsk middag

Forret: Pasta med grillet agurk, ramsløgspesto og kammuslinger

Bornholmsk middag forret kammuslinger pasta agurk

  • Pasta med citron og hvid peber, Pesto med ramsløg fra Pastariget (kan fås i en lang række butikker på øen)
  • Skoleagurker fra vejbod ved Hasle
  • Kammuslinger frisk fra fad hos Nordbornholms Røgeri
  • Snyd: Salt og peber
  • Pale Ale med havtorn fra Hallegaard

Agurkerne blev grillet ved høj varme indtil de tog god farve, hvorefter de blev strimlet fint. Pastaen blev kogt efter anvisningerne på pakken, agurkerne blev tilsat og det hele blev vendt med en smule af pestoen. Kammuslingerne blev duppet lidt med køkkenrulle, penslet med en smule af pestoen, og grillet helt kort på begge sider ved høj varme.

Hallegaard small batch brewery havtorn pale ale

Mellemret: Saftig pølse med rødt og gult

Bornholmsk middag mellemret med bornholmske råvarer

  • Pølserne var Svanekes Super Aage, købt hos Superbrugsen i Allinge
  • Smedens økologiske ketchup og Den ægte Bornholmske Sennep, begge købt hos Superbrugsen i Allinge

Grill, dyp, spis!

Hovedret: Bøf af oksefilet med nye kartofler, blåskimmel-sauce, bagte friske hvidløg og spinat

Bornholmsk middag hovedret med bornholmske råvarer

  • Bøffer af oksefilet og øl fra Hallegaards gårdbutik
  • Kartofler, løg, hvidløg og spinat fra en lille vejbod akkurat uden for Allinge
  • Blåskimmelost fra St. Clement, købt i SuperBrugsen i Allinge
  • Bornholmsk fløde, købt i SuperBrugsen i Allinge
  • Ramsløgspesto fra Pastariget
  • Snyd: Salt, peber, smør og en halv citron
  • Engelsk Brown Ale fra Hallegaards gårdbutik

Hvidløgene blev halveret, penslet med lidt ramsløgspesto, pakket i sølvpapir og grillet i omtrent 40 minutter. Spinaten blev revet i mindre stykker til en salat, og fik en mormordressing af citron, sukker, fløde og salt og peber. Løgene blev hakket fint og stegt bløde i lidt smør på panden, inden jeg tilsatte resten af fløden og lidt blåskimmelost og lod det koge ind. Min første pandesauce i øvrigt! Bøfferne blev grillet til perfektion, og de nye kartofler giver vist sig selv.

Hallegaard small batch brew brown ale bornholmsk middag

Dessert: Blandet is fra favoritten og friske jordbær

Bornholmsk dessert fra Is Kalas sandvig