brunsviger opskrift recipe snask

Sikke en smuk søndag hva? Så er det der efterår altså ikke det værste. Skulle man nu stå foran en søndag uden andre planer end mindst muligt og en lur på sofaen, så kunne man jo overveje at bage den her mega lækre brunsviger. I min verden skal brunsviger være blød og snasket, men absolut ikke knase af brun farin. Ved godt at mange bagere vil korse sig ved sidstnævnte udtalelse, men det er altså no-go herhjemme. Af samme grund kunne jeg aldrig finde på at købe en brunsviger – jeg bliver simpelthen altid skuffet. Nej, en brunsviger skal helst være hjemmebagt og lun og have den perfekt mængde snask på toppen. Sådan er opskriften nedenfor, og den er efter egen ydmyge mening genial. Udover brun farin og smør bruger jeg også mørk muscovado sirup til toppingen, hvilket giver en lækker dyb smag. Er man ikke til muscovado kan man selvfølgelig bruge en anden sirup, men gør dig selv den tjeneste at prøve det – det er altså virkelig godt!

brunsviger opskrift recipe snask

Brunsviger med masser af snask

Gærdejen

  • 1,5 dl mælk
  • 25 g gær
  • 25 g sukker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 knivspids kardemomme
  • 1 æg
  • 280 g hvedemel
  • 50 g smør, stuetemperatur

Lun mælken til omtrent 37 grader og rør gæren ud heri. Tilsæt sukker, salt, æg og kardemomme, og rør. Tilsæt melen lidt efter lidt og ælt, ælt, ælt. Har du en køkkenmaskine så brug den nu – her kommer den virkelig til sin ret. Giv gerne dejen 10 min og ellers så ælt så meget du orker i hånden. Tilsæt til slut smør i mindre stykker og ælt det ind i dejen. Dejen skal ikke være direkte flydende, men meget klistret. Lad den hæve tildækket i skålen i 30 min.

Smør et fad (35×25 cm) og hæld dejen heri. Dækker den ikke selv fadet, så spred den lidt ud med fingrene. Lad den hæve yderligere en time tildækket. Efter tre kvarter kan du forberede toppingen.

Topping

  • 100 g smør
  • 125 g brun farin
  • 100 g mørk muscovado sirup

Kom alle ingredienser i en gryde, og varm op ved svag varme. Det skal gerne smelte sammen og blive ensartet i konsistensen, men skal ikke op og koge.

Når dejen har hævet en time, prikker du huller ned i dejen med fingrene. Sørg dog for at du ikke går hele vejen igennem dejen, da toppingen så vil flyde igennem og gøre bunder blød. Hæld toppingen ud over dejen, og smør den jævnt ud. Lad dejen hæve en sidste omgang i 30 min, inden du bager den ved 175 grader varmluft i 12-15 min.

Nyd den lun og samme dag den er bagt. Som det meste gærdej bliver den hurtigt kedelig og tør hvis den gemmes til dagen efter. Til gengæld kan den så fint fryses, og genvarmes ved lave grader direkte fra frost.

brunsviger opskrift masser snask