citronfromage moderne lakrids marengs pistacie

Jeg husker citronfromage helt tilbage fra min barndom. Den fløjsbløde syrlige fromage der uden undtagelse altid blev akkompangeret af stiftpisket flødeskum og en enkelt gang imellem karamelliserede mandelsplitter. Som jeg husker det fik vi den sjældent når vi havde gæster, men derimod var det en genganger ved weekendens middagsbord, når min mor ville forkæle os. Vi havde aldrig det der klassiske fredag/lørdag slik, men min mor gik gerne lidt ekstra i køkkenet i weekenden. En tradition jeg, nu hvor jeg tænker efter, faktisk selv har taget med mig. Vi får langt fra dessert hver fredag eller lørdag, men skal det være bliver det som regel noget vi selv fremtryller fremfor noget købt.

Citronfromagen her er i en mere moderne udgave og et stykke vej fra den min mor lavede, særligt på grund af den ymer som en del af fløden er skiftet ud med, men alligevel er man nu slet ikke i tvivl om hvad man sætter tænderne i. Om min mor kunne ha’ fundet på at servere den med lakrids, marengs og pistacienødder tvivler jeg også på, men i min verden er det en helt perfekt kombination, der kun giver godt til citronfromagen.

moderne citronfromage lakrids marengs pistacie

Portionsanrettede desserter som denne kan afskrække mange, men i virkeligheden er det en oplagt dessert til gæster, da du kan forberede alle del-elementerne i forvejen. På den måde skal du blot samle dem kort inden servering, og kan bruge tiden sammen med dine gæster.

Citronfromage med lakrids og pistacienød

12 halvkugler 7 cm / 12 små serveringsglas

Citronfromage

  • 6 blade husblas
  • 3 æg
  • 120 g sukker
  • 2 dl. ymer
  • 0,5 dl. appelsinsaft
  • 1 dl. citronsaft
  • 2,5 dl. fløde

Udblød husblassen i koldt vand i 15 min. Husk at lægge arkene i vandet ét af gangen. Pisk æg og sukker luftigt, tilsæt ymer og pisk igen. Smelt den udblødte husblas over vandbad og afkøl den smeltede husblas med appelsin- og citronsaft, inden du hælder den i ymer-blandingen under omrøring. Pisk fløden stiv og vend den i massen til den er ensartet. Hæld fromagen i de forme du ønsker, hvad enten det er halvkugler, portionsglas eller en stor skål. Stil på køl i 2-3 timer til de har sat sig. Bruger du halvkugler af silikone er det en god ide herefter at give dem 1-2 timer i fryseren. På den måde letter du arbejdet med at få dem pænt ud af formen. Husk i så fald at give tid til at tø dem op igen.

Karamelliserede pistacienødder

  • 100 g pistacienødder
  • 100 g rørsukker

Smelt sukkeret til en gylden karamel på en ren pande ved middel varme. Tilsæt nødderne, vend hurtigt rundt, og vend det ud på en bageplade med bagepapir. Når massen er afkølet hakkes den groft. Opbevares i en lufttæt bøtte.

Mini lakridsmarengs

  • 50 g pasturiserede æggehvider, stuetemperatur
  • 75 g sukker
  • 1-2 tsk. lakridspulver, jeg brugte Johan Bulows “Raw”

Pisk æggehviderne stive, og tilsæt sukkeret lidt efter lidt. Pisk 5-6 min indtil du har en god sej marengs. Kom massen i en sprøjtepose med rund tyl, og sprøjt små dutter i forskellige størrelser på en bageplade med bagepapir. Med en sigte fordeler du lakridspulver jævnt over de fine marengs. Bag i 1 – 1 1/2 time eller til de er sprøde ved 90 grader varmluft. Opbevares i en lufttæt bøtte.

Syltede citronfiletter

  • 1 dl. sukker
  • 1 dl. vand
  • 4 -5 citroner

Med en skarp kniv skærer du skrællen af citronen og ligeså den hvide hinde. Pas på du ikke får taget frugtkødet med. Tag den skrællede citronen i den ene hånd, mens du med kniven skærer snit ned langs alle citronfiletterne, således at de frigøres fra den indre hvide hinde.

Når du har ordnet alle citronerne, koger du vand og sukker op til en lage. Hæld lagen i en skål, tilføj citronfiletterne og lad dem køle ned i lagen. Dup dem af på et stykke papir eller viskestykke inden du bruger dem – så undgår du at det sejler rundt med lage.

Derudover:

  • 2,5 dl. fløde pisket til skum (dog ikke så overpisket som min…….)
  • Lakridspulver til drys
  • Evt. spiselige blomster

moderne citronfromage lakrids marengs pistacie

moderne citronfromage lakrids marengs pistacie