I forbindelse med Umas ankomst, byttede vi jo om på soveværelse og stue herhjemme. Vores gamle stue var en smule større, og eftersom der skulle rykke et lille menneske ind her på vores snævre 43 kvm., gav det bare mere mening at vores sovegemakker skulle indtage det rum i stedet. Om det var det berømte redebyggeri-gen der satte ind ved jeg ikke, men en hurtig ombytning af de to rum var selvfølgelig ikke nok, og vi gav derfor begge rum en ordentlig overhaling og optimerede og rykkede rundt, så vores sparsomme kvm. gav allermest mening.

En ting jeg altid har drømt om til vores stue, var et smukt, lækkert og organisk plankebord. Sådan et der giver liv til rummet og som gerne også får lidt mærker, hakker og en rødvinsplet eller to. Ja, det lyder måske fjollet, men jeg elsker tanken om hvordan sådan et bord kan fortælle en historie om alle de middage og hyggelige aftener det har lagt ryg til. Desværre er sådan nogle plankebord ofte både lange og brede, og qua vores nu endnu mindre stue var det bestemt ikke oplagt at skifte vores smalle men også noget anonyme hvide spisebord fra IKEA ud med et sådan.

Derfor var jeg også helt oppe at køre, da vi en sen fredag aften begyndte at snakke om hvorvidt man mon kunne lave vores nuværende spisebord om, og lørdag morgen stod vi så foran Silvan da de slog dørene op. Sådan er det iøvrigt ofte når vi får en idé herhjemme – der er ikke langt fra tanke til handling. Vi har også sjældent en endelig plan for hvordan vores idé skal blive til virkelighed, men tager den bare lidt på gefühl. Men skulle der nu sidde andre med en drøm om et plankebord der hverken er kæmpestort, koster det hvide ud af øjenene eller tager en krig at lave, så kig med på min DIY nedenfor. Stellet vi har brugt stammer fra vores gamle 6-personers spisebord fra IKEA (Melltorp), men 6-pers. varianten er i mellemtiden udgået og jeg har derfor linket til deres 4-pers. variant i stedet. Vil man nu gerne ha’ plads til 6-personer kan det måske findes brugt, og ellers er IKEA faktisk også begyndt at sælge diverse stel seperat. Bruger man et andet stel, så vær opmærksom på om du måske skal bruge flere kalmarbrædder alt afhængig af bredden på dit nye bord.

Det har vi brugt:

Værktøj:

  • Slibemaskine/rystepudser (eller en ordentlig bunke groft sandpapir)
  • Boremaskine
  • Sav
  1. Allerførst, og absolut vigtigst for et godt resultat, gælder det om at finde fire gode kalmarbrædder. Tag i dit lokale byggemarked, brug lidt tid på det og prøv dig frem med en god kombination af de fire brædder. Kalmarbrædderne er meget forskellige i deres udtryk, og det er vigtigt at finde fire brædder der fungerer og passer godt sammen. Vi har mellemrum flere steder mellem vores brædder, og det er en del af det lækre udtryk. Husk dog på at der skal sidde tre tværgående brædder på bagsiden af bordpladen, og at det derfor kan være smart hvis kalmarbrædderne mødes flere steder, så de tværgående brædder ikke ses så nemt. Derudover varierer kalmarbrædderne også en del i bredden, og det er vigtigt at du får fire brædder med hjem, der er bredde nok til at dække dit stel.
  2. Skær de fire brædder til i den ønskede længde. Husk at de skal være lidt længere end dit valgte stel. Vores stel er 180 cm, og vores brædder 195 cm.
  3. Så gælder det om at komme igang med det store slibearbejde. Har du en slibemaskine eller måske mulighed for at låne en, så bliver arbejdet en del nemmere. Kalmarbrædderne er i sig selv meget grove og rå, og det gælder om at få slebet dem lækre og fine, men uden at fjerne deres udtryk. Når det groveste er taget med maskine, sliber du efter med fint sandpapir.
  4. Nu kommer turen til det billigere bræt du også har hevet med hjem fra byggemarkedet. Dette skal bruges til at holde sammen på de fire kalmarbrædder. Mål af på indersiden af dit valgte stel, og skær tre mindre stykker bræt ud som passer i bredden til bordet.
  5. Placer de fire kalmarbrædder på gulvet i den rækkefølge du ønsker, med bagsiden opad. Læg de tre mindre brædder på tværs, og husk her at få dem lagt hvor der er mindst muligt mellemrum. På den måde undgår du at de ses tydeligt når bordet er færdigt. Skrue brædder fast, således at hele bordpladen hænger sammen. Brug skruer der akkurat kan få brædderne til at hænge sammen, men uden at de går igennem bordpladen.
  6. Nu er bordpladen færdig. Vi valgte at give pladen 3 x farveløs lak (slib let mellem hver lakering med fint sandpapir), men man kunne fx. også vælge at male den eller lade den stå rå.
  7. Tilbage er kun at sætte bordpladen på stellet, og her brugte vi blot de skruer der fulgte med det gamle spisebord. Vi valgte at male stellet sort med kalkmaling + voks, og vil man gøre os kunsten efter er det nemt og ligetil hvis man læser instruktionen på bøtterne.