sofabord3

Marokko var fuld af farver og jeg kunne nok have fyldt de første 50 kufferter med alskens fantastiske ting. Særligt blev jeg helt vild med deres mange fliser og kakkelborde, og så mig lun på op til flere smukke runde mosaikborde der ville være helt oplagte som havebord. Men nu havde jeg jo hverken have eller kuffertplads, så forelskelsen måtte forblive en ferieflirt.

Jeg kunne dog ikke helt slippe tankerne om de glinsende farverige mosaikker da jeg kom hjem, og det er selvfølgelig endt i en oplagt DIY. Ja faktisk gik jeg i krig allerede dagen efter vi kom hjem – thank god jeg har så overbærende en kæreste. 😉

sofabord4

Mønstret er dels inspireret af Marokko, hvor vi så den hvide/blå bort mange steder, og dels af den her fine dames sofabord. De blå mosaikker er en rest vi havde tilbage fra vores køkken, resten har vi købt, primært i Mosaikhjørnet i Glostrup. Fordelen ved Mosaikhjørnet er at man kan købe 30×30 cm mosaikplader separet, i stedet for i hele pakker som byggemarkederne kræver. Derudover er de top søde til at give god vejledning i Mosaikhjørnet, og vil meget gerne hjælpe med at opfylde ens ønsker.

Det her var hvad vi brugte:

 • Sofabord (Jeg har brugt et bord jeg har arvet fra mine bedsteforældre)
 • Sandpapir og evt. slibemaskine
 • Fliseklæb (vi købte en lille spand (Flexicol Lip 1 kg allerede færdigblandet) til 55 kr. i Mosaikhjørnet)
 • Fugemasse (Vi havde en rest hvid fuge herhjemme, og købte derudover en lille spand mere (Mira supercolour 100 1,2 kg) i Mosaikhjørnet til 37,50 kr.)
 • Lille tandspartel fra Mosaikhjørnet til 18 kr.
 • Fugespartel 9×8 cm. fra Mosaikhjørnet til 28 kr.
 • Fugeimprægnering + lille pensel (Endnu en rest vi havde stående, købt i Mosaikhjørnet)

Derudover selvfølgelig mosaiksten i de farver og former du er til. Som sagt er det så smart i Mosaikhjørnet, at man kan købe en del af deres 30×30 cm “mosaik-net” varianter enkeltvis, i stedet for at købe dem i store kasser af 10-15 net. Hvor mange sten du skal bruge afhænger naturligvis af dit bord, men nedenfor har jeg listet, hvor meget vi brugte

 • 3 net 2,3×2,3 cm. sort blank mosaik 6mm høj til 163 kr.
 • 2 net 2,3×2,3 cm. hvid blank mosaik 6 mm. høj til 87 kr.
 • 1 net 4,8×4,8 cm. sort blank mosaik 6 mm. høj til 38 kr.
 • Derudover havde vi som sagt en rest turkisblå sten, og så fandt jeg en rest aflange sorte mosaikker på Den blå avis, da Mosaikhjørnet desværre ikke havde lige den størrelse.

Start med at give bordet en slibning. Har bordet i forvejen den farve og det udseende du ønsker, er en let overfladeslibning på bordpladen alt rigeligt for at fliseklæben sidder fast. I vores tilfælde var bordet meget mørkt og slidt, og vi (okay, mest min søde kæreste der brugte frygtelig mange timer i selskab med sin slibemaskine) sleb derfor bordet helt ned til det rå træ.

sofabord5

Nu kan alt det sjove begynde!! Fliseklæben smøres ud på bordpladen i et jævnt lag, med den lille tandspartel. Et godt tip kan være kun at smøre et stykke af bordet ad gangen, så du undgår at fliseklæben tørrer for meget op, og derfor ikke hæfter. Derudover havde jeg også på forhånd “prøvelagt” mosaikstenene, så jeg vidste hvilket mønster jeg gerne ville have, og præcis hvor mange sten der gik til. Mosaikkerne leveres på net i kvadrater a 30×30 cm, men jeg valgte at klippe dem ud enkeltvis. Det er vist lidt en smagssag hvad man gør, og måske du vil syntes det kan være nemmere at styre, hvis du fx. bare klipper dem ud i lange baner i stedet.

sofabord6

Så er det ellers bare at bevæge sig frem langs bordpladen. Vores mosaiksten havde forskellig højde, og vi forsøgte derfor at presse nogle af dem mere ned i klæbemassen end andre, for at udligne højden, men i sidste ende lykkedes det ikke rigtigt. Vil man gerne have en jævn overflade, kan det nok anbefales at gå efter sten i samme højde. Personligt syntes jeg faktisk, at det har sin charme at bordets overflade hopper og danser lidt, i forskellige højder.

sofabord7

Når alle sten er lagt og du er glad ved dit mønster, skal fliseklæben tørre. Det er her vigtigt at du er helt tilfreds, da det nu er sidste chance for at rette på eventuelle skønhedsfejl.

Vi lod fliseklæben tørre et par timer, og så er det tid til at blande fugemassen op. Det præcise forhold mellem vand og fuge kan jeg ikke give dig, da det svinger fra mærke til mærke, men der er en god brugsanvisning på bøtten. Når du har fået en god konsistens (det skal være jævnt, ikke for flydende, men heller ikke så tykt at du ikke kan smøre det ud), påføres det hen over fliserne, ved hjælp af fugespartlen. Fordi mosaikstenene er så små kræver det tålmodighed, men man får hurtigt øvelsen og det rette håndelag. Sørg for at få massen godt ned mellem alle stenene, så du får et jævnt lag.

sofabord8

Vi var så heldige at vores bord har en lille kant langs langsiden, og vi skulle derfor kun gøre endestykkerne pæne. Det kom vi omkring ved blot at bruge fingrene og få arbejdet det pænt og lige med fugemassen, der hvor vi ikke havde mosaiksten. Det samme gør du, hvis du har fået fat i et bord hvor langsiderne ikke har en lille trækant som vores.

Når du har fået fugemassen godt ned om stenene, og har fået lavet nogle pæne afslutninger i kanterne, er det tid til at tørre den overskydende fugemasse væk. Det fjernes med en fugtig svamp eller klud, således at der kun er et tyndt lag mælkehvid slør over fliserne. Herefter lader du fugen tørre op en halv times tid, til fugen har sat sig, og du kan nu, igen med en klud og rent vand, polere det resterende fugeslør væk. Der skal tørres mange gange, og kluden skal skylles op igen og igen, men til sidst står fliserne super flot og glinsende.

sofabord9

Nu er bordet i sin helhed egentlig færdigt, men fordi det er et sofabord, valgte vi at beskytte det lidt ekstra. Fugerne, særligt de hvide, er meget overfølsomme overfor pletter, men det kan klares med en såkaldt fugeimprægnering. Den kan påføres med en pensel når fugen har tørret et par dage, og afskærmer på fineste vis for dumme pletter.

sofabord10

Slutteligt gav vi træværket tre påsmøringer af en blanding af olivenolie og eddike, da vores bord hungrede efter fugt, men det er selvfølgelig helt op til det enkelte bord og dens ejer. 🙂

Indlægget er på ingen måder sponsoreret af Mosaikhjørnet. Jeg er blot så svært svært begejstret for dem, at de bestemt må få min anbefaling!