nytsoveværelse3
Da vi besluttede at renovere soveværelset, var der én ting jeg var helt sikker på; Vi skulle have en sengegavl! Vores gamle seng var bare skubbet direkte op af væggen, med panelet imellem, og det er sgu bare ikke kønt at stå klokken lort om natten med den bare røv i vejret og en lang linial i hånden, fordi man for gud ved hvilken gang, skal forsøge at fiske sin telefon ud fra det smalle mellemrum mellem seng og væg. Done with that I tell you!!

Nedenfor har jeg forsøgt at samle en lille DIY-guide til gavlen. Det er desværre ikke noget helt billigt projekt, hvis man som os gerne vil lave den af gamle gulvbrædder, og samlet set har gavlen nok stået os i 2500 kr. Guderne skal vide det havde været pokkers meget billigere at købe en bunke brædder i den lokale tømmerhandel, men i stedet kørte vi altså i Genbyg, der udover alt mulig andet fantastisk, byder på tusindvis af gulvbrædder. Når det så er sagt, så synes jeg altså det er hver en krone værd. Jeg elsker at lade mine fingre løbe hen over gulvbrædderne, og forestiller mig hvordan hvert et hak og revne er et resultat af en dans, en tabt tallerken, en historie.

Vores nye sengegavl er som sagt bygget af gamle gulvbrædder, og sat op på et skelet af rafter. Helt præcist brugte vi:

  • Gamle gulvbrædder.
  • Rafter til skelet.
  • Evt. træbejdse, hvis gulvbrædderne skal have en anden farve end originalen.
  • Evt. bivoks til at polere og lukke træet efter evt. bejdsning
  • Diverse messingskruer eller hvad du føler for, sandpapir, pensler og klude

Gulvbrædderne fandt vi som sagt i Genbyg, og vi købte 14 stk. a 4 meter, og slap af med omtrent 1800 kr. De har en save-station stående man gerne må låne, og det udnyttede vi til at gøre brædderne bil-venlige. Har man ikke bil tilbyder de også hjemtransport.

Vi ville gerne have vores sengegavl mørk, men da gamle mørke gulvbrædder var svære at opdrive, bejdsede vi dem i stedet. Vi købte små pulverbreve med bejdse og blandede selv, men den endelige farver afhænger af træet, og derfor er man nødt til at prøve sig frem på små stykker testtræ. Husk at slibe træet inden, så tager det bedre imod farven.

Da alle vores brædder var skåret til, bejdset og tørret, gav vi det tre gange bivoks. Man kan også vælge en form for olie eller lak, men vi ville helst undgå en alt for skinnende overflade, og her er bivoksen god. Voksen lukker bejdsen af, så den ikke farver sengetøjet, og giver samtidig liv i træet uden at det skinner unaturligt.

Nu er gulvbrædderne egentlig klar til at skrue op på væggen, men vi havde en grim stikkontakt vi gerne ville skjule, og samtidig et ønske om opbevaring, og derfor byggede vi et skelet af rafter, der blev skruet direkte op på væggen (med rawplugs naturligvis). Længden på rafterne afhænger selvfølgelig af størrelsen på din gavl.

Vores rafter er bygget uden på gulvpanelet, og hviler dermed på gulvet. Det giver ekstra stabilitet, og betyder også at din gavl kan starte helt fra gulvet.

Så er det blot at skrue brædderne på. Som det kan ses på billedet, valgte vi at økonomisere med gulvbrædderne og udnytte endestykkerne fra nogle af de lange stykker. Det betyder ikke noget når sengen kommer op, og men gav til gengæld en sparet femhundrede-mand 🙂

Den øverste af de vandrette rafter, satte vi i en højde der kunne gøre det ud for hylde. Den kan ikke rumme meget, men bliver brugt til ledninger til sengelamper, opladere mv og til lidt småting. Som låg har vi også brugt et gulvbræt som vi har delt i to, således at det er nemt at løfte af og på.