gammeldags æblekage opskrift recipe

Uagtet hvor gerne jeg vil være med på noderne og smart i en fart, så har jeg altså lidt en 85-årig mormor gemt indeni. Med slumretæppe, indkøbsnet og lommeletter i tasken, og til tider også med en frygtelig hang til mormormad ad libitum. Ikke moderne nyfortolket mormormad der bag det pæne ydre byder på sunde alternativer, men den fuldfede flødeglade mormormad der får lårene til at gynge bare du dufter til maden. Vi får ikke ret meget af den slags mad herhjemme, mest af alt fordi jeg er håbløs til at lave alt hvad der hedder sovs og mad der kan skille, og det er altså unægtelig en vigtig faktor i lige netop mormormad. Én ting magter jeg dog (okay måske faktisk et par), og det er gammeldags æblekage. Den der med den søde æblegrød, den knasende smørstegte rasp og den fuldfede fløde, som jeg har spist et utal af gange gennem min barndom. Dén kan jeg!

æblekage gammeldags opskrift recipe

Gammeldags æblekage

12 portionsglas eller én stor portion

  • 1 portion æblegrød
  • 200 g almindelig rasp
  • 90 g sukker
  • 50 g smør
  • 100 g knuste makroner
  • 2,5 dl. fløde

Bland sukker og rasp i en skål. Smelt smøret på panden til det er gyldent og tilsæt rasp/sukker blandingen. Nu gælder det om at få smeltet sukkeret og ristet raspen og absolut vigtigst; undgå at det brænder på. Det klarer du nemmest ved at vende rundt i det noget nær konstant med en bred træspartel. Når raspen er fin og gylden vendes den ud på et stykke bagepapir hvor det køler lidt af. I mellemtiden knuser du makronerne ned i en skål, og når raspen er godt afkølet, blander du de to ting.

Anret nu skiftevis æblegrød og rasp/makronblandingen i enten en skål eller i små portionsglas. Er du i god tid så dæk æblekagen af med film og lad den trække et par timer på køl – så bliver den kun endnu bedre. Lige inden servering piskes fløden til skum, og fordeles ud over æblekagen. Skal det være rigtig mormor så pynt med lidt ripsgele – det havde den her mormor bare ikke lige i køleskabet 😉

Gammeldags æblekage

æblekage gammeldags opskrift recipe