At rejse og flyve som gravid

Er det ikke farligt at flyve som gravid? Er det ikke ubehageligt at være gravid i varmen? Hvad hvis nu der sker noget? Har I nu en god rejseforsikring? Må man overhovedet rejse når man er gravid?

Vi blev bogstaveligtalt BOMBARDERET med spørgsmål som ovenstående, da vi i foråret valgte at rejse en uge til Makadi Bay i Egypten. Langt de fleste af spørgsmålene var jo heldigvis velmenende og jeg tænker samtidig også at de opstår ud af usikkerhed og en hvis uvidenhed, og at der måske er brug for lidt afmystificering omkring det der med at rejse som gravid. Derfor giver jeg her mine erfaringer videre, og håber at der sidder en enkelt eller to derude som måske kan få svar på lidt af deres spørgsmål.

Vi rejste som nævnt til Makadi Bay i Egypten i starten af april. På daværende tidspunkt var jeg i uge 23+3, og altså lidt over halvvejs i min graviditet. Jeg kunne uden problemer også ha’ rejst senere i graviditeten, mens det nok havde været et problem at rejse meget tidligere pga. al den pokkers kvalme og opkast jeg led af. Heldigvis var det netop ved at være overstået da vi rejste, og vi havde den dejligste tur som jeg bestemt ikke ville ha’ været forude. Tanken med rejsen var den vist nok klassiske “sidste get-away inden baby”, og vi gik all-in på voksenhotel og luksus. Jeg ved at mange andre tænker de samme tanker, og til dem kan jeg kun sige; GØR DET! Det siger sig selv at man selvfølgelig skal ha’ en forholdsmæssigt ukompliceret graviditet, men ellers bør man efter min mening ikke holde sig tilbage. -Og dog; kan man ikke slippe sin nervøsitet og føler man sig FOR utryg, så lyt til din mavefornemmelse. Der kommer trods alt aldrig en god ferie ud af utryghed, og så er det selvfølgelig bedre at blive hjemme.

Hvornår må man rejse?

Hvor langt henne i din graviditet du må rejse afhænger af det pågældende flyselskab. De fleste oplyser det nemt på deres hjemmeside, og er du i tvivl så grib knoglen og kontakt dem. HUSK ALTID at medbringe din vandrejournal. Det kan være svært for flyselskabet at vurdere hvor langt du er henne når du står i lufthavnen, og som en sikkerhed vil de til tider gerne se din journal. Er du tæt på den grænse det pågældende selskab har sat, så overvej evt. om du kan få en erklæring (og gerne på engelsk) fra din læge eller jordemoder, som siger god for at du rejser – så er du endnu bedre sikret.

Hvor skal vi hen?

Vi havde et par enkle og simple kriterier til vores feriedestination. Varme, luksus og afslapning. Altså ikke den slags ferie som vi ellers gør os mest i, men i stedet noget resort-ferie med alt hvad man kunne ønske sig inde for rækkevidde. Derudover var det selvfølgelig et ufravigeligt krav at der ikke skulle være udbrud af den pokkers ZIKA-virus, som jo desværre kan skade et ufødt foster. Du kan læse mere om virussen her, ligesom du kan følge hvor der har været udbrud.

Sidstnævnte endte med at være en bærende faktor for vores valg af Egypten, da det i kombination med godt vejr i starten af april, var et af de eneste steder der kunne fungere. Skal man rejse på andre tidspunkter af året har man naturligvis andre og sikkert også bedre muligheder, og endnu nemmere er det hvis du fx. drømmer om en storbyferie.

Egypten er for mange lig med risikoen for maveonde. De overvejelser gjorde vi os naturligvis også, og vi valgte derfor et hotel med høj standard og ekstra gode certificeringer. Det betyder selvfølgelig ikke at vi var garanteret at slippe, men med sund fornuft kommer man heldigvis langt.

Hvad hvis der sker noget?

Inden vi bestilte rejsen kontaktede vi vores forsikringsselskab og sikrede os at vores rejseforsikring dækkede tilstrækkeligt nu når jeg var gravid. Fordi jeg på daværende tidspunkt (og stadig heldigvis) havde en helt almindelig og ukompliceret graviditet var der ingen problemer, og vi kunne roligt bestille rejsen. Var der dukket problemer op inden afrejse eller under ferien, havde vores forsikring dækket.

Skal jeg ikke vaccineres?

På Statens Serum Instituts hjemmeside kan du finde en guide til hvilke vacciner der anbefales til dit rejsemål. Problemet kan dog være at du som gravid ikke må få de pågældende vacciner, men i mange tilfælde kan de tilbyde en anden kortvarig vaccine, og de er søde til at hjælpe hvis du blot kontakter dem. Jeg havde allerede hvad jeg skulle bruge, og var derfor ikke afsted efter flere.

Kan man flyve som gravid?

Jeg gætter på at det for mange gravide særligt er den lange flyvetur der afskrækker, og det er da heller ikke nogen fest. Men det er det efter min mening nu altså heller ikke som ikke-gravid. Rejsetiden til Egypten er omtrent en 5-6 timer, og det var da lang tid at sidde, men ikke meget værre end det plejer at være. Vi havde pga. min graviditet bestilt sæder med ekstra benplads og det kan anbefales. Som gravid er der lidt øget risiko for blodpropper i benene, og med den ekstra plads kunne jeg lidt nemmere lave venepumpe-øvelser og bevæge benene lidt. Desuden havde jeg indkøbt støttestrømper, som jeg bar både på turen ud og hjem.

Er det ikke frygtelig varmt?

Med varmen kan også komme væske i kroppen, og det var virkelig noget mange nævnte som et problem, når jeg proklamerede at vi skulle til Egypten. Jeg oplevede dog absolut I-N-G-E-N-T-I-N-G, og det giver mig selvfølgelig heller ikke belæg for at udtale mig synderligt om det. Jeg ved dog at førnævnte støttestrømper kan være en hjælp, og så sørg for at få et par pauser på langs i løbet af dagen – sidstnævnte kan en gravid kvinde vist altid bruge 😉 Varmen i sig selv følte jeg ikke var meget værre som gravid, men igen sørgede vi for at tage flere pauser i aircondition og trak indenfor når solen var allerværst.

Må man godt spise deres mad?

Vores primære formål med ferien var afslapning, og vi var derfor begge afklaret med at vi ikke skulle ud og se en masse. Vi var derfor hele ugen på det kæmpe resortområde, og på den måde undgik jeg også at skulle tage stilling til mad udenfor hotellet. Mit korte råd må være: Brug din fornuft. Kig dig omkring, fornem stedet – hvordan er hygiejnen. Det er hurtigt at lure om der er tjek på tingene, og er du i tvivl så vælg mad med mindre risiko. Undgå fx. frugt og grønt der er skyllet og skåret eller kød der ikke er gennemstegt.

 

 

Læs resten af føljetonen her

#1  #2  #3   #4

Der er vist ingen tvivl om at en baby er en livs-omvæltning af dimensioner, og det fylder også rigtig meget herhjemme, hvilket også afspejler sig i bloggen. Jeg tænker dog at det måske ikke er lige relevant eller spændende for alle, og derfor vil jeg forsøge at samle min vej gennem graviditeten i denne føljeton. På den måde kan dem der får trækninger bagerst i halsen over babyspam nemt navigere udenom, mens I andre har mulighed for at finde hele historien samlet.

Føljetonen går helt tilbage til den gang jeg fandt ud af at jeg var gravid, og de første indlæg vil altså derfor været skrevet for efterhånden længe siden.