hindbærroulade 1

Nede i Irma sælger de roulader. Ikke bare den der tankstations-roulade, men fine roulader med sukkerdrys og frugtkompot. Hver gang vi er i Irma sender Lasse længselsfulde øjne efter rouladehylden, og derfor besluttede jeg i søndags at overraske ham med en dejlig klassisk hindbærroulade.

Roulader er ikke dem jeg bager flest af, men et par stykker er det da blevet til, og jeg syntes efterhånden også at min opskrift er ganske god. Det er en virkelig nem og ligetil kage at bage, og har du brug for en hurtig “gæstekage” eller noget i den dur, kan du også nemt ha’ kage klar i løbet af en time. Skal det gå ekstra stærkt, er en god købemarmelade heller ikke at kimse af.

Jeg syntes roulader er bedst på førstedagen, men er I ligesom os kun to mand på matriklen, eller er der bare en rest tilbage, er den nu også knagens god et par dage efter.

hindbærroulade3

Klassisk hindbærroulade

  • 3 store æg fra glade høns
  • 85 g sukker
  • 1 vaniljestang (mit søndagskøkken var løbet tør, og et drys vaniljepulver fra urtekram gjorde i stedet tricket)
  • 100 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver

Hindbærmarmelade

  • 200 g frosne hindbær
  • 100g rørsukker
  • 1 tom vaniljestang

De frosne hindbær, rørsukker og den tomme vaniljestang sættes over ved svag varme. Lad hindbærene tø langsomt op i gryden, og lad det herefter simre i 10-15 min. Når marmeladen har en god konsistens (husk den tykner lidt, efterhånden som den køler) hældes den i en skål med stort overfladeomfang, således at den kan køle hurtigt af, mens du bager selve rouladen.

Tænd ovnen på 210 grader varmluft.

De tre æg deles i blommer og hvider, og blommerne piskes sammen med sukker og vanilje til en luftig æggesnaps. I en anden skål blandes hvedemel og bagepulver, hvorefter det sigtes ned i æggesnapsen og det hele vendes forsigtigt sammen. Pisk herefter æggehviderne til de lige akkurat er stive, og vend dem forsigtig i dejen. For at undgå klumper, kan det hjælpe at vende hviderne i, lidt efter lidt.

Vend forsigtigt dejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir, og fordel med let hånd dejen jævnt ud på pladen i et rektangel. Jeg brugte næsten hele bagepladens omfang, men det afhænger naturligvis af pladens størrelse.

Bag rouladen nederst i ovnen i 6-7 min til den er lysebrun, alt afhængig af din ovn. Brug ventetiden til at gøre et nyt stykke bagepapir i samme størrelse klar på køkkenbordet. Drys papiret med lidt ekstra sukker, og så snart rouladen er færdig vendes den på hovedet ned på sukkeroverfladen. Det er vigtigt at gøre dette mens den stadig er varm, idet rouladen ellers nemt vil sprække når du ruller den. Smør den afkølede hindbærmarmelade ud på den varme kage, og rul herefter rouladen forsigtigt sammen. Pak rouladen ind i bagepapiret og læg den på køl indtil den er kold og dermed serveringsklar.

hindbærroulade4