miniguide_blog

En dejlig veninde spurgte efter fifs til at starte en blog i dag, og da jeg her til eftermiddag så satte mig for at nedfælde mine tips, gik det op for mig at det da var et oplagt blogindlæg. Da jeg startede min blog for et par måneder eller tre siden, ledte jeg selv blogland igennem efter gode råd og det er jeg da faktisk ret sikkert på at mange andre også gør. Medmindre man er toptunet it-ekspert med speciale i html-koder, tror jeg de fleste hopper grønne ud i den her verden og det samme gjorde jeg. Det at være selvlært er i virkeligheden en fornøjelse i sig selv, men derfor er det jo ikke ensbetydende med at man ikke kan trække på andres erfaringer.

Punkt 1 må være at tage stilling til hvilken slags blog du gerne vil lave. Altså hvad du gerne vil med din blog og hvor meget (både tid og penge) du vil investere i den. Man kan meget hurtigt oprette en blog hos fx. bloggersdelight.dk, og derfra komme igang med det samme. Det koster ikke noget (medmindre du vil være plus-blogger, og få ekstra fordele), det er sat op fra start, men har selvfølgelig også sine, allerede fastsatte, begrænsninger. Vil du gerne gå lidt mere seriøst til værks, udfordre dig selv og så at sige “være herre i eget hus”, kan du i stedet købe dit eget domæne og webhotel, og derigennem oprette din egen blog. Sidstenævnte er hvad jeg selv har gjort, og derfor også hvad du kan finde en mini-guide til, herunder. Husk at det her blot er som jeg har gjort, og det er derfor heller ikke nødvendigvis det mest rigtige eller det nemmeste.

 1. Da jeg havde besluttet at starte en blog, gik jeg allerførst i krig med at finde et navn til min blog og mit domæne. For at gøre det nemmest at huske, er det mest oplagt at vælge samme navn til begge dele. Efter min mening er det klogt at finde et navn der; siger noget om indholdet på din blog, er nemt at huske og gerne skiller sig lidt ud. Med så mange gode blogs i cyberspace, kan man desværre godt opleve at ens navn allerede er optaget. Jeg brugte dk-hostmaster, hvor man kan tjekke hvorvidt et domæne er ledigt (Vil du gerne have et .com domæne kan du dog ikke bruge dk-hostmaster, men må selv tjekke manuelt).
 2. Når du har fundet et lækkert navn til din blog, er det med at få det købt. Udover domænet skal du også have købt  plads på et webhotel. Et webhotel er nemmest forklaret et hotel/server, hvor din blog og dens indhold skal ligge. Jeg købte begge dele samtidig hos Unoeuro – mest af alt fordi de var første stop på google. Der findes et ton af forskellige webhoteller, og uden for alvor at kunne udtale mig om det, er min fornemmelse at det er omtrent lige godt alle steder. Hvad jeg kan udtale mig om, er at det i hvert fald var nemt hos Unoeuro og tilmed rimelig tilforladeligt i pris. Jeg valgte deres bronze-pakke som er alt rigeligt for en blogger i opstartsfasen, og gav lige omkring 300 kr. for både domæne, webhotel og hele moletjavsen i 1 år.
 3. Unoeuro guider dig nemt igennem oprettelsesprocessen. Når du først har valgt din pakke, bliver du bedt om at indtaste dit ønskede domænenavn. Er domænet ledigt, bliver du nu bedt om at udfylde dine kontaktoplysninger. Vær opmærksom på at få valgt det rigtige domænenavn fra start – du hænger på det 😉
 4. Næste side i oprettelsen giver også nogenlunde sig selv, måske på nær punktet “Produkt” hvor det er vigtigt at du vælger “PHP” hvis du senere vil installere wordpress på din blog.
 5. Slutteligt kommer du til betalings-siden, som du garanteret kender hvis du har shoppet på nettet før.
 6. Jeg modtog straks efter en mail fra Unoeuro, og du skulle gerne få det samme. Jeg købte jo som bekendt et .dk domæne, og skulle derfor aktivere mit domæne hos dk-hostmaster. Det gjorde jeg via en mail som jeg modtog en lille time efter jeg havde oprettet mig hos Unoeuro. Her åbner man den vedhæftede fil der ligger i mailen fra dk-hostmaster, hvori man finder log-in oplysningerne til at logge ind i dk-hostmasters selvbetjening. Når du er logget ind, skal du blot sætte et fluekryds i “Aktiver” og dernæst oprette en ny adgangskode.
 7. Så står den på lidt ventetid, indtil du modtager en mail fra Unoeuro om at dit domæne er aktiveret. Husker det som om der gik en del timer, men skal ikke kunne udelukke at min utålmodighed spillede mig et pus. I hvert fald er det mailen fra himlen – for nu er din blog igang! Tjek selv efter – du skulle gerne kunne se et stort flot Unoeuro-logo, hvis det virker som det skal :-).
 8. Jeg valgte at min blog skulle sættes op med wordpress, og vil du det samme, så læs med videre her.
 9. Log ind på din profil på Unoeuro, enten direkte via deres side, eller via linket på din nyoprettede hjemmeside. Når du er logget ind, skulle du gerne komme direkte ind i kontrolpanelet. I venstre side har du en menu, hvoraf et af punkter hedder “1-click-installation” – klik! Nu kan du vælge mellem forskellige systemer – jeg valgte selvfølgelig WordPress. Nu skal det så bare sættes op :-/ Jeg brugte adskillige forsøg og rodede rundt, men heldigvis skrev jeg ned undervejs, og kan derfor gengive det nogenlunde for jer her.
  1. Ønsket adresse: Her lod jeg det bagerst felt være tomt – om du skriver noget, er vist op til dig selv.
  2. Tabel præfiks: Lod jeg stå tomt
  3. Administrators login: Find på et brugernavn som du kan huske – det er det du bruger hver gang du logger ind på din blog.
  4. Password: Oh well – et password til din blog natürlich 😉
  5. Administrators email: Giver vist også sig selv..
  6. Site name: Navnet på din blog – for mit vedkommende ” Color me Crazy”
  7. Interface language: Sproget på din blog – jeg valgte danish
 10. Så er du igennem, og du skal blot trykke installer og accepter en hulens masse gange.
 11. Din blog er en realitet, og du kan reelt set begynde at lege og skrive i vilden sky. Hos wordpress ligger allerede det man kalder et tema, som er det udseende din blog har. Du kan også vælge mellem andre temaer, ændre farver osv. WordPress er sat ganske pædagogisk op, og det er nemt at lege rundt derinde uden at få ødelagt en hel masse. Mit æstetiske øje var lidt træt af de gratis tema’er der var til rådighed, og jeg valgte derfor at købe mig til et andet set-up hos Bluchic.com, som også havde en god guide til installationen. Etsy.com er også en mulighed når det kommer til tema’er, og jeg gennemtrawlede dem faktisk i dagevis. Søg på “Blog template wordpress” og du skal se løjer 😉

Således altså min helt lavpraktiske mini-guide til at komme igang med at blogge. Nu er det blot at følge op med en masse gode indlæg. En guide til det perfekt blogindlæg ville selvfølgelig også være oplagt, men den tror jeg lige jeg arbejder lidt mere på først 😉