autuum_apples

Kan man næsten sige efterår uden ikke også at sige æbler? For mig hænger de i hvert fald uløseligt sammen, og jeg eeeelsker når butikkerne i starten af september begynder af bugne af lækre æbler og pære. Ender vi nogensinde i et hus med have, så drømmer jeg om store gamle frugttræer med sommermodne kirsebær og lækre nedfaldsæbler og -pære.

Æblemos er nærmest en tradition herhjemme, og jeg laver det gerne mange gange i løbet af efteråret. Jeg laver altid af minimum to kilo æbler og gerne flere. Det smarte er at grøden snildt kan fryses ned i mindre portioner, og så er der altid en hurtig grød når man har brug for det. -Og det kan man altså ha’ tit! Udover SELVFØLGELIG at lave gammeldags æblekage, så bruger vi det også til andre desserter, som en lille snack med mælk på eller på havregrød som en ekstra luksus-morgenmad. Kender du ikke allerede til sidstnævnte så lov mig at få det prøvet. Kombinationen af den varme grød og den kolde mos er himmelsk og med et par hakkede mandler som knas bliver det endnu bedre.

Er du heldig at ha’ det der æbletræ i haven, så brug for gud skyld dem. Det er jo den ultimative luksus. Bare husk at justér sukkermængden alt efter hvor søde/sure dine æbler er. Jeg har både brugt æbler fra mine svigerforældres have, fra aarstiderne, fra andre gårdbutikker og snupper også gerne et par øko. poser fra supermarkedet, hvis jeg ikke har andet. Det hele funker – så der er ingen undskyldning for ikke at komme igang 😉

Æblegrød med kærlighed

  • 2 kg æbler
  • 175 g sukker
  • 5 dl. vand
  • 2 vaniljestænger

Det største arbejde ligger uden tvivl i at få skrællet æblerne, så start med at få overstået den del. Flere gange har jeg fået Lasse med på legen, og så laver vi en lille hyggelig skrælle-station ved spisebordet. Når man sådan sidder og snakker, er det altså som om æblerne forsvinder lidt hurtigere 🙂

Når æblerne er skrællet skal de skæres i mindre stykker, og herefter kommes de i en stor gryde med vand, sukker og vaniljekorn. Vaniljestængerne smider du selvfølgelig også med i gryden. Der sidder stadig masser af guf tilbage i dem.

Lad æblerne koge op ved medium varme, og sæt så grøden til at simre ved svag varme under låg. Rør i gryden fra tid til anden så det ikke brænder på, og så du har lidt føling med hvor langt du er. Min seneste portion fik omtrent 30 min, men det afhænger meget af æblerne og hvor udkogt du gerne vil have dem. Bliver mosen for tyk til din smag, så tilføjer du selvfølgelig bare lidt mere vand.