Der har været radiostilhed på bloggen den sidste uges tid, men bare rolig – det skyldes altså ikke en baby 😉 I stedet har vi bare haft lidt meget om ørerne herhjemme efter Lasse er gået på ferie, men det kan I høre meget mere om en anden dag. Nu skal det nemlig handle om en af mine sommerfavoritter – K O L D S K Å L !!

Jeg elsker virkelig koldskål, og det er bestemt ikke blevet mindre her i graviditeten. Det er så lækkert og dæmper faktisk også min tendens til halsbrand lidt. Win win! Jeg kan spise det noget nær morgen, middag og aften, og jeg synes faktisk også det kan være lækkert at drikke direkte fra et glas. Min yndlingstopping må dog være de søde kammerjunkere, men ret beset er det vist bare en smørfyldt småkage, så der ryger også en del koldskål med min hjemmelavede granola ned for tiden. Både koldskål, kammerjunkere og granola smager efter min mening bedst hjemmelavet, og derfor får I selvfølgelig lige opskrifterne her.

Koldskål med citron

  • 75g sukker
  • 4 æggeblommer
  • 1 vaniljestang, kornene
  • Skal af 1 citron, øko
  • 2-3 dl tykmælk
  • 1 l kærnemælk

Pisk sukker, æggeblommer, vaniljekorn og citronskal til en lys og luftig æggemasse. Mens du stadig pisker, tilføjer du nu kærnemælken lidt efter lidt og gentager med tykmælken. Koldskålen er nu klar til servering eller kan opbevares på køl et par dage.

Hjemmebagte kammerjunkere

Ca. 100 stk.

  • 225 g hvedemel
  • 75 g sukker
  • 100 g smør
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 vaniljestang, kornene
  • 1 æg
  • Reven skal af en øko citron
  • 1/4 – 1/2 tsk kardemomme

Bland hvedemel, sukker, bagepulver, vaniljekorn, kardemomme og citronskal godt sammen i en skål. Tilsæt æg og smør, og ælt det sammen til en homogen masse.

Stil dejen på køl i 60 minutter, så smørret i dejen igen bliver fast.

Forvarm ovnen til 160 grader varmluft

Del dejen i fire og tril den til lange stænger. Skær hver stang ud i ca. 25 stykker af 1 cm, og tril dem til små kugler.

Kom kuglerne på bageplader med lidt afstand i mellem, og bag dem ca. 20 min ved 160 grader varmluft.

Sødmefyldt granola

  • 3 dl. havregryn
  • 1/2 dl. grofthakkede mandler
  • 1/2 dl. grofthakkede hasselnødder
  • 1/2 dl. sesamfrø
  • 1/2 dl. hakkede solsikkekerner
  • 1/2 dl. kokos (flager eller mel)
  • 1/2 tsk. vaniljepulver eller kornene fra en stang
  • 1/2 tsk. kardemomme
  • Reven skal af en appelsin (eller citron)
  • 1 dl. honning

Forvarm ovnen til 160 grader varmluft.

Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål. I en lille kasserolle smeltes honningen, så den lige akkurat bliver lidt mere flydende og dermed nemmere at fordele. Kom honningen i skålen til de andre ingredienser, og bland det hele godt sammen.

Fordel granolaen på en bageplade, og rist den i ovnen ved 160 grader varmluft i 15-20 minutter. Hold dog godt øje med den og vend rundt i den med en spartel hver 5 minut – lige pludselig går det stærkt. Afkøl granolaen helt, og kom den i et tætsluttende glas eller bøtte.

0 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *