marked1

Det er blevet vældig populært at rejse til Marokko, og i særdeleshed til Marrakech, og heldigvis for det. For det er virkelig et skønt sted med fantastiske oplevelser og smukke indtryk. Men det er også en verden der er meget ulig vores, og jeg har derfor samlet en masse gode tips og tricks til dem der gerne vil afsted. Guiden kan du bruge hvad end du blot skal på weekendtur til Marrakech eller som os, på roadtrip rundt i Marokko.

Marokko tur/retur:

 • Vi fløj tur/retur med Norwegian fra København til Marrakech, og gav lige omkring 3000 kr. for os begge inkl 4 x 20 kg. Vi købte faktisk flybilletterne gennem spies.dk, fordi vi så fik 4 stk. bagage for samme pris, som vi ville få 2 stk. for hos Norwegian selv.
 • Når man lander i Marokko, skal man igennem pas- og immigrations kontrollen. Sæt god tid af, og medbring tålmodighed. Det tager lang tid, og de er MEGET grundige.
 • Fra lufthavnen tog vi en taxa til vores riad, som lå inde i medinaen. I Marokko arbejder de i “Petit taxi” og “Grande taxi”. Petit taxi er en taxi som du kender dem herhjemme. Man forhandler ofte en pris, og herefter kører I afsted. En Grande Taxi derimod, kører først når bilen er fuld, og du køber dig derfor kun til det antal sæder du skal bruge. Grande taxi er selvfølgelig billigere, men altså også væsentlig mere usikker (og knap så komfortabel), hvis du skal afsted til et bestemt tidspunkt. Vi tog en petit taxi, og endte med at give 200 dirham (ca. 140 kr.). Uden tvivl overpris for omtrent 4 km transport, men når man netop er kommet til landet, har man ikke altid sine overtalelsesevner klar. Skilte i lufthavnen fortæller dog at en taxi burde koste 130 dirham til medinaen.
 • Da vi havde vores sidste overnatning på Riad Edward, fik vi dem til at arrangere transport til lufthaven. Her gav vi 165 dirham (ca. 115 kr).

Overnatninger:

 • Riads! Riads riads riads! Det kan ikke siges nok! Ønsker man den fulde marokkanske oplevelse, med 1001 nats eventyr og hele pivtøjet, så bo i et riad indenfor medinaens mure. Et riad kan bedst beskrives som en kombi mellem et hotel og et pensionat, og består ofte af en 6-12 værelser. Se fx. vores ene riad i Marrakech her. Riads fås i mange udgaver, klasser og priser, og jeg vil vove at påstå at der er noget for enhver smag.
 • Skal man være mere end et par dage i fx. Marrakech, så overvej at booke to forskellige riads. Det giver selvfølgelig lidt udgifter til en taxi og måske lidt besvær, men kan virkelig også anbefales i forhold til at opleve byen. Vi boede de to første nætter i Marrakech på et riad, tog på roadtrip, og overnattede så den sidste nat i Marrakech på et andet riad. Det gav en rigtig fin oplevelse af byen, og udfordrede os også på nye restauranter, shopping mv.
 • Er der mulighed for det, så book morgenmad med på dit riad. Det giver en god start på dagen, men er også en hyggelig og meget hjemmelig oplevelse. En marokkansk morgenmad består som oftest af friskpresset appelsinjuice, marokkansk myntethe eller kaffe, lidt brød, usødede pandekager, smør og marmelade.


Mad:

 • Marokkos nationalret må uden tvivl være tagine med couscous, og det er i særdeleshed også det man får serveret mange steder. Taginen fås gerne med kylling, lam eller oksekød, serveres ofte med couscous eller brød og kan koste alt fra 50 – 120 dirham (35-85 kr), afhængig af stedet.
 • For os bestod frokost gerne af en sandwich eller anden typisk let cafemad. Fordi vi hver morgen fik lagt en god bund i morgenmaden, gik vi altid efter en let, hurtig og billig frokost.
 • Juice, juice juice! Marokko er virkelig din mulighed for at få fyldt vitamindepoterne op, og det til en billig penge. Fx. gav vi på markedspladsen Jamaa el Fna i Marrakech 8 dirham (ca. 5,50 kr.) for to glas friskpresset appelsinjuice.


shopping

Shopping:

 • Marokko er det rene indkøbsmekka, og du kan meget nemt købe dig fattig i smukke eksotiske varer. Oplagt at købe er tæpper, plaider, tørklæder, lædervarer, håndmalet keramik og krydderier.
 • Når man bevæger sig rundt i Marokko, og særligt i de større byer, bliver man anråbt af folk alle vegne fra. Det gælder selvfølgelig alle de handlende der gerne vil sælge dig netop deres fine varer, men også marokkanske mænd der gerne vil tjene en ekstra skilling. Særligt udbredt er tricket, hvor en mand viser dig den forkerte vej (gerne et råb om at vejen man går på er lukket), og hans ven derefter “finder” dig og tager en skilling for at vise dig vejen tilbage. Det kan selvfølgelig være trættende i længden, men siger du nej forstår de det ofte, og vi følte os på intet tidspunkt utrygge.
 • Prut! Der er ingen tvivl om at krejler-genet skal med, hvis man skal en tur til Marokko. Alt hvad du køber skal der pruttes om, og mange siger en god hovedregel er, at du gerne skal ned på halvdelen af den oprindelige pris. Derudover syntes jeg dog også det er vigtigt at have i mente, hvad du selv mener varen er værd – og det gælder begge veje. Bestem dig for hvad du gerne vil give, og gå så efter prisen. Hvis du virkelig gerne vil have den pågældende vare, og mener den er 50 kr. værd, bliver varen jo ikke nødvendigvis bedre fordi du får den for 45 kr.
 • Hverken Lasse eller jeg er de fødte jyder, og vi fik derfor hurtigt nok af de handlende i Marrakech. Af samme grund gjorde vi langt vores fleste indkøb i byen Essaouira i stedet, hvor sælgerne er langt mindre pågående og man som turist nemmere kan gå i fred. Der er dog ingen tvivl om at man kan gøre præcis ligeså gode og fine fund i Marrakech, særligt hvis man er en bedre krejler end vi er.
 • Fordi priserne svinger meget, er det også svært at fortælle helt nøjagtigt, hvad det koster at shoppe. Til eksempel kan jeg dog fortælle at vi købte et hvid og sort vævet uld gulvtæppe (ca. 2×3 m) til ca. 1350 kr, en mørkegrøn marokkopude i læder til ca. 275 kr., og diverse keramik og taginer til alt mellem 7 og 150 kr.
 • Husk at Marokko ligger udenfor EU, og at du derfor må indføre for max. 3250 kr. pr. person, uden at skulle betale told og afgifter. Vi oplevede, for første gang nogensinde, at blive stoppet i tolden i Københavns lufthavn – formodentlig fordi vi havde hjembragt et stort gulvtæppe.

keramikbutik

læderbutik

Diverse:

 • Wifi: Der er wifi på mange riads, men kvaliteten er meget svingende. Det samme er den på de cafeer og restauranter der tilbyder wifi. Vi valgte, som vi ofte gør når vi er ude at rejse, at købe et marokkansk simkort til min telefon. Det købte vi allerede i lufthavnen, hos selskabet Maroc Telecom, der har en en shop der. Får man ikke lige købt det i lufthavnen, findes de også rundt omkring i byen. De tilbyder 6 gb data for 150 dirham (ca. 105 kr.) eller 15 gb data for 200 dirham (ca. 140 kr), og vi valgte den store idet vi også skulle bruge data til at navigere rundt i Marokko.