pavlova mini marengsreder æblecreme saltkaramel dessert

Den her dessert er ikke verdens pæneste – det er den bare ikke. Men synes du nu alligevel at kombinationen af den sprøde søde marengs, de syrlige æbler og den salte karamel lyder lækker, så lov mig at give den et forsøg for hold nu bøtte hvor smager den altså godt! Hvad den ikke har i udseende har den så absolut og mere til i smag. Tror faktisk den er fløjet rent ind på min top fem over favoritdesserter!

Idéen til de her mini pavlovas kommer fra en færøsk kage som jeg har hørt om og smagt i et utal af versioner efterhånden. Oprindeligt kommer desserten gerne som en stor kage, og hvor marengsbunden går igen, kan fyldet og toppingen varieres i det uendelige. Min færøske frisør har blandt andet berettet om forskellige smeltede chokoladebarer som topping – hvor lækkert lyder det ikke også lige? Ja jeg sku’ gerne 😉

pavlova marengsreder opskrift recipe saltkaramel æblecreme

Mini pavlova med æblecreme og saltkaramel

Marengsreder med saltkaramel

  • 100 g æggehvide
  • 150 g sukker
  • 1 tsk eddike
  • 3 spsk mørk muscovado sirup
  • 50 g flormelis
  • Korn af 1/2 vaniljestang
  • 1,5 dl fløde
  • 1 tsk. salt

Kom sirup, flormelis, vaniljekorn, fløde og salt i en tykbundet gryde, og kog op under omrøring. Lad det simre videre under konstant omrøring til det begynder at tykne. Det skal være som karamel, men stadig flydende. Test undervejs ved at tage lidt på en ske og lad det afkøle. Når konsistensen er god tages karamellen af varmen til afkøling.

Pisk æggehviderne indtil de begynder at skumme, og tilsæt så sukkeret lidt efter lidt. Pisk videre ved høj hastighed i omtrent 3-4 min, tilsæt eddiken og pisk et par minutter mere. Konsistensen skal være som meget stiv guf.

Med en spiseske sætter du nu små “fuglereder” af marengs på en bageplade med bagepapir. De kan godt løbe en smule, så sæt dem med god afstand. Når karamellen er kølet til stuetemperatur, fordelen du en teskefuld på hver enkelt rede og “hvivler” de to lidt sammen med en gaffel.

Bages ved 115 grader varmluft i 1 ½ time eller indtil de har sat sig. De skal være sprøde udenpå, men seje indeni.

Marengsrederne kan sagtens bages et par dage i forvejen. De skal blot opbevares lufttæt og med papir i mellem.

Æblecreme

  • 4 æbler
  • 3 dl fløde
  • 3 dl. creme fraiche 18%

Riv æblerne groft med skræl. Pisk fløden stiv og vend først creme fraichen og dernæst de revne æbler i.

Æblecremen skal helst laves lige inden den serveres, idet æblerne afgiver saft og kan få cremen til at skille lidt. Til gengæld tager den heldigvis kun et øjeblik at lave.

Saltkaramel til topping

  • 6 spsk muscovado sirup
  • 100 g flormelis
  • Korn af 1 vaniljestang
  • 3 dl. fløde
  • 1,5 tsk salt

Kom alle ingredienserne i en tykbundet gryde, og kog op under omrøring. Lad det simre videre under konstant omrøring til det begynder at tykne. Det skal være som karamel, men stadig flydende. Test undervejs ved at tage lidt på en ske og lad det afkøle. Når konsistensen er god tages karamellen af varmen, og den afkøles til stuetemperatur.

Karamellen kan ved behov godt laves i forvejen. Kort inden den skal bruges varmes den blot over vandbad indtil den rigtige konsistens er opnået.