Den her dessert bringer virkelig wow-effekt hos dine gæster, og det bedste er at den altså er PÆRE-LET! Den kan forberedes flere dage i forvejen, er oplagt at gange op og lave til mange, og så smager hver en bid altså lidt som en mundfuld af himmeriget – hvis jeg i al beskedenhed selv skal sige det 😉



Jeg lavede den til 11 mand i weekenden til Lasses fødselsdag, og havde på forhånd lavet alting klar dagen før, og brugte derfor om aftenen kun omtrent et kvarter på at anrette tallerkenerne. Jeg ville gerne ha’ pyntet af med spiselige blomster, men var i tidsnød og kunne kun nå en tur i Irma efter en rød surkløver. Det endte dog med at fungere fint, og den fine syrlige kløver spillede fint op til resten af desserten.

Panna cotta – 6 halvkugler

  • 5 dl fløde
  • 1 vaniljestang (gerne en god fuldfed en, da vaniljen langt hen af vejen bærer denne dessert)
  • 60 g sukker
  • 2 blade husblas
  • Skal af en halv øko citron

I en skål med koldt vand, bløder du de to blade husblas op. Imens du venter på dette, sætter du en mellem størrelse gryde over med fløde, citronskal, sukker samt vaniljekorn og -stang. Ved middelvarme bringer du væsken akkurat op til kogepunktet, skiller vaniljestangen fra og tager gryden af varmen. Rør det, nu blødt, husblas ud i fløden, og sigt væsken over i en skål – gerne en med hældetud. Nu er der kun tilbage at fordele den i de forme eller glas du ønsker. Bruger du som jeg en silikoneform med seks halvkugler (Ø7 cm), så sæt formen på fx. et spækbræt. Det stabilisere formen og gør det muligt at flytte rundt på den. Sæt formen på køl i 3-4 timer indtil panna cotta’en har sat sig. Herefter flyttede jeg den til fryseren og lod den indfryse et par timer eller tre, således at de halve kugler nemmere lod sig flytte ud af formen. Man kan selvfølgelig også forsøge sig uden indfrysningen, hvis man vil spare tid.

Karamelliseret hasselnøddecrunch – nok til 6 anretninger

  • 150 g hasselnødder
  • 150 g sukker

Start med at få afskallet hasselnødderne. Det gøres nemmest på en bageplade i ovnen ved 200g varmluft. Efter 5-10 min begynder skallen at krakkelere og blive mørk, og man kan ane hvordan nødden indenunder så småt tager farve. Hæld nødderne ud i et rent viskestykke, og brug klædet til at nulre skallen fra.

Når nødderne er helt kolde hakkes de groft. Lad sukkeret smelte til gylden karamel på panden, tilsæt nødderne og vend det lynhurtigt rundt, hvorefter det bredes ud på et stykke bagepapir til afkøling. Når massen er kold blendes de karamelliserede nødder til groft mel i en minihakker, og gemmes i en tætsluttende bøtte indtil de skal bruges.

Passionsfrugt-pure

  • 6 passionsfrugter
  • 0,25 dl vand
  • 1,5 spsk sukker
  • 0,5 spsk maizena

Kom indholdet fra passionsfrugterne i en lille kasserolle, og lun det ved svag varme. Sigt kernerne fra i en skål – det kan godt være lidt krævende, og gøres nemmest ved at presse en spiseske rundt i sigten igen og igen. Kom frugtpuréen tilbage i gryden, tilsæt sukker og lun igen massen op. Rør maizena’en ud i vandet, sørg for at blive alle klumper kvit, og tilsæt det til grydens indhold. Kog forsigtigt puréen op indtil konsistensen er rigtig og “melsmagen” er væk, lad det køle lidt, og hæld det til sidst på en sprøjtepose med tut – klar til anretning.

Saltkaramel – rigeligt til både smagsprøver og ekstra dessert

  • 1 dåse kogt kondenseret mælk (jeg købte den færdig, men ellers så skal den koges i rigeligt vand i 4 timer, og derefter køles ned)
  • Salt efter smag

Smag karamellen til med salt, og kom den på en sprøjtepose med tut – klar til brug.