påskekage1

Hvad er bedre end at starte en sløv mandag morgen med lidt kagespam? Jeg har tidligere teaset for en påskekage jeg havde under opsejling, og dengang var jeg overbevist om at jeg skulle lege med lækker mørk chokolade og fine hindbær. Men som så ofte når jeg fifler med den slags, så ændrede jeg selvfølgelig mening i sidste øjeblik, og i stedet faldt mit hjerte for 8 kg. appelsiner på bud hos nemlig.com, og i samme øjeblik var en påskekage født.

Appelsinensaftens fine gule farve gør den jo i virkeligheden til en oplagt påskeingrediens, og de syrlige frugter kombinerede jeg med hvid chokolade og fuldfed fløde fra en glad dansk ko. Kagen er en rigtig eksperiment-kage, men jeg har skriblet ned undervejs, og derfor får I selvfølgelig opskriften her.

Kagen her er af den lidt mere udfordrende slags, men det er altså først og fremmest tid den kræver. Har du ikke arbejdet med fx. mousser og husblas før, og vil du gerne servere kagen til et større arrangement, så lav eventuelt en testkage. På den måde kan du få prøvet teknikkerne af, og føle dig mere tryg når du skal lave den endelige kage. Kagen skal desuden laves over et par dage eller tre, så sørg for at få læst opskriften helt igennem, inden du giver dig i kast med den.

På forunderligvis har jeg ikke formået at få taget billeder af kagens bund og sider, ligesom der gik påskehygge i den da vi satte kniven i den. Næste gang jeg laver en lignende kage, skal jeg nok sørge for bedre billeder, så processen er nemmere at forstå.

Påskekage med appelsin og hvid chokolade

Lys kagebund til 24 cm. form

 •  6 æg
 • 150 g sukker
 • 3 spsk appelsinsaft
 • 1 vaniljestang
 • 175 g mel
 • 2 tsk. bagepulver
 • En knivspids salt
 • 60 g smeltet smør

Hvid chokolademousse

 • 5 blade husblas
 • 600 g hvid chokolade mouse
 • 4 æg
 • 4 æggeblommer
 • 7,5 dl. piskefløde

Appelsinmousse

 • 300 g appelsinsaft
 • Saften af 1 citron
 • 1 vaniljestang
 • 120 g sukker
 • 5 dl. fløde
 • 100 g hvid chokolade
 • 4 blade husblas
 • Skallen af 1/2 øko appelsin
 • Evt. lidt gul geléfarve

Appelsingelé

 • 5 dl. appelsinsaft
 • 8 blade husblas
 • 1 dl. sukker
 • Pynt – slip kreativiteten løs

Udstyr

 • Silikoneform eller fx. en lille springform
 • Husholdningsfilm
 • Springform 24 cm.
 • Kageplast (kan købes i de fleste isenkræmmere, og bruges til at sætte rundt i kanten af springform, når kagen skal samles. På den måde kan du få kagen fri fra formen, når den skal serveres)

Dag 1:

På dag 1 skal appelsinmoussen laves. Det skal den fordi den skal køle og fryses af flere omgange, inden du kan fortsætte med resten af kagen.

Start med at koge appelsinsaft, citronsaft, vaniljekorn og -stang samt sukker op i en lille gryde, og lad det simre i 5-7 min. Herefter sies vaniljestang og eventuelt frugtkød fra, og saften sættes på køl.

Sæt husblassen i blød i koldt vand, hak den hvide chokolade fint og kom chokoladen i en skål. Varm fløden op til omtrent 80 grader (har du ikke et termometer, så varm den op til lige under kogepunktet), og hæld cirka halvdelen af den over den hakkede chokolade. Rør roligt rundt i fløde/chokoladeblandingen til chokoladen er smeltet, og tilsæt herefter mere fløde lidt efter lidt. Vrid den opblødte husblas fri for vand og rør den ud i fløde/chokoladen. Tildæk skålen med husholdningsfilm, således at filmen rører chokoladens overfladen og der derfor ikke dannes kondens på indersiden af filmen. Sæt fløden på køl i minimum 4 timer – gerne længere.

Når cremen er kold piskes den med en elpisker til den er fluffy og let, og derefter piskes den afkølede appelsinsaft og reven skal fra en halv øko-appelsin i. Hvis man føler for en mere gul farve, kan man her tilsætte en smule gul geléfarve.

img_4985.jpg

Jeg valgte at komme min appelsinmousse i halvkugleforme af silikone, fordi jeg på den måde kunne danne flade kugler, der kunne lede tankerne hen på påskeæg. Har du ingen silikoneforme, kan en lille springform (fx. 12 cm. i diameter) også bruges. Appelsinmoussen er skjult indeni kagen, og kommer først til syne idet du skærer et stykke af kagen, og du kan derfor her lege med forme som du lyster. Jeg brugte som sagt silikoneformen, dækkede den herefter med husholdningsfilm, og kom den i fryseren til dagen efter. Bruger du en lille springform så husk blot at beklæd den med husholdningsfilm inden du kommer moussen i, og fold det resterende film ind over moussen inden den kommer i fryseren.

påskekage4

Dag 2:

Lys kagebund

Beklæd en 24 cm. springform med bagepapir i bunden, og tænd ovnen på 180 grader varmluft. Imens ovnen varmer op, piskes æg, sukker, appelsinsaft og vaniljekorn sammen til en fin luftig æggesnaps. Sigt mel, salt og bagepulver sammen i en anden skål, og pisk det herefter i æggesnapsen. Slutteligt tilsættes det smeltede smør mens du pisker, dejen hældes i springformen, og bages i 20-25 min afhængig af ovn.

Lad kagebunden køle lidt af inden du kører en lille kniv rundt langs kanten og herefter befrier den for springform og bagepapir. Lad den køle af på en kold rist. Nu skal kagebunden finpudses og justeres i højden ved hjælp af en skarp brødkniv og lidt forsigtighed. Min bund var omtrent 2,5 cm. i højden.

Hvid chokolade mousse

NB! Når du starter på moussen, skal kagebunden gerne være afkølet og tilpasset.

Denne mousse er klart den største udfordring ved kagen, og derfor er det også her du skal sætte din koncentration ind, og holde tungen lige i munden. Ikke desto mindre kan det sagtens lade sig gøre – også for nybegyndere – og så handler det jo altså også bare om kage 😉

Sæt husblassen i blød i en skål med koldt vand. Hak herefter chokoladen fint, smelt den over vandbad, og sæt den til side mens du fortsætter. Pisk æg og æggeblommer over et andet vandbad, indtil æggene tykner men stadig er glatte. Det er særligt her udfordringen ligger, så pas på det ikke bliver for varmt (og dermed til røræg), ved at holde varmen nede og ved at piske konstant. Når æggemassen er klar, klemmes vandet fra husblassen, og røres i æggene. Derefter hældes æggemassen i en ny større skål, og den smeltede chokolade vendes hurtigt i under omrøring. Pisk fløden stiv, og vend den til slut i chokolademassen.

påskekage2

Samling af kagen

Nu er elementerne klar til at blive samlet. Start med at finde den store springform frem igen, placer den på det fad du gerne vil servere på (eller alternativt på en af de papplade man kan købe til det samme), “dump” forsigtigt kagebunden ned i bunden og beklæd formen med kageplast rundt i kanten. Nu er det blot at fylde de to mousser ned ovenpå kagebunden. Fordi appelsinmoussen er frossen, kan den placeres som du vil. Jeg valgte fx. at fylde formen halvt op med hvid chokolademousse, herefter lagde jeg mine halvkugler med appelsinmousse ned to og to, og dækkede herefter med resten af den hvide chokolademousse. Sørg for at få overfladen pæn og glat, og stil den i køleskabet i minimum 3 timer. Jeg skulle bruge kagen til en frokost dagen efter, og lod den derfor stå og stivne natten over.

Appelsingelé

Når moussen har sat sig, kan du give dig i kast med appelsingeléen. Husblassen sættes endnu engang i blød i en skål med kold vand i 15 min. Opvarm appelsinsaften ved middelvarme, smelt den udblødte husblas heri, og tilsæt til slut sukker. Når sukkeret er opløst, hældes appelsinmassen over i en kold skål, og sættes til afkøling på køkkenbordet. Sørg for at få rørt i den undervejs, så den ikke sætter sig. Når saften er lunken/kold hældes den MEGET forsigtigt over den stivnede mousse (brug gerne en spiseske), og kagen sættes på køl igen i minimum 1 time.

Når du er sikker på at geléen har sat sig, er det tid til forsigtigt at fjerne springform og kageplast. Hav en spartel ved hånden og giv dig god tid – det er her det flotte resultat skal opnås. Jeg selv var selvfølgelig kommet for sent i gang, og det kan desværre også ses i kanten på kagen – utålmodighed betaler sig virkelig ikke her!

Slutteligt pyntes kagen af som du vil. Jeg brugte hakkede pistacienødder, mynteblade, appelsinskal, havtornepuré, hindbær og chokoladepåskeæg.

påskekage3