YAY – det er fredag!! Der er nu ikke noget som en uge der begynder på en tirsdag, så vi når fredag lidt hurtigere vel? Jeg klager i hvert fald ikke, og det gætter jeg på I andre heller ikke gør 🙂

Herhjemme er dagen startet ekstra tidligt da vi får skiftet vinduer i foreningen for tiden, og det er altså effektive håndværkere der gerne starter 6.45. I dag var det så vores køkkenvindue der stod for tur, og eftersom det kræver at de bumler rundt ude på vores altan, måtte vi lidt ekstra tidligt op. Ved sgu’ ikke om det bare er mig, men jeg synes altså altid at det er meeeega akavet at være hjemme når vi har håndværkere. Måske det er fordi vi bor så småt? Vi har i hvert fald ikke skide mange døre at lukke rundt omkring eller ekstra værelser at fortrække til, og så bliver det hurtigt en lidt intimiderende og lang dag med håndværkere kiggende over skulderen.

Normalt ville jeg være flyttet ind på den nærmeste cafe i sådan et tilfælde, men skæbnen ville at jeg har lovet at medbringe kage hos mine svigerforældre senere i dag, så i stedet har jeg brugt formiddagen i køkkenet. Egentlig havde jeg sagt til Lasse at jeg bare ville lave noget nemt (han hader laaaange kageprocesser – HAHA), men så opdagede jeg at vi havde noget at fejre! I dag har jeg nemlig præcis 100 DAGE til termin, og SÅ må vi da gøre lidt ekstra ud af det ik? Okay, jeg er bare en stor kageundskyldning for mig selv, men jeg har længe drømt om at få noget lækkert ud af de stikkelsbær min mor har fyldt i min fryser, og det her er da den perfekte anledning ik?

Har du nu ikke været så heldig at din mor fylder lækre ting i din fryser, så er sæsonen for stikkelsbær lige rundt om hjørnet (juni/juli) og i butikkerne kan man være heldig allerede at finde dem i slutningen af maj. Til tider har jeg også spottet dem på frost, så måske du også kan finde dem der. En ting er i hvert fald sikkert – det syrlige lille bær er VIDUNDERLIGT og særligt her i kombination med karamel gør den det fortræffeligt.

Stikkelsbærdrøm med karamel

Kagebund – 2 stk.

  • 6 store æg
  • 150 g sukker
  • 1 vaniljestang, kornene herfra
  • 170 g hvedemel
  • 2 tsk. bagepulver
  • 1 knivspids salt
  • 60 g smør, smeltet

Beklæd en 21 cm. springform med bagepapir i bunden, og sæt ovnen på 180 g varmluft.

Pisk æg, sukker og vaniljekorn sammen til en luftig æggesnaps – ca. 5 min. Sigt mel, bagepulver og salt sammen i en anden skål, og pisk det herefter i æggesnapsen lidt efter lidt. Til slut tilsættes det smeltede smør mens du pisker, dejen hældes i springformen og bages i 30-35 min afhængig af ovn.

Lad kagebunden køle helt af inden du lader en lille kniv løbe rundt langs kanten af springformen og herefter befrier den af formen. Skær kagen helt jævn på toppen og del herefter kagen vandret, så du får to bunde på omtrent 2-2,5 cm. hver. Rengør din springform og sæt den på den kageplade/fad du ønsker at lave kagen på, og kom den ene bund ned i formen. Sæt kageplast (10 cm høj) rundt langs kanten.

Den anden bund skærer du til således at den får en diameter på omkring 15 cm. (gøres nemmest ved at bruge en skål som skabelon), hvorefter den sættes til side mens du forbereder stikkelsbærmoussen.

Stikkelsbærmousse

  • 400g stikkelsbær
  • 4 husblas
  • 0,75 dl vand
  • 80 g sukker
  • 4 dl. piskefløde

Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand.

Kom bær, sukker og vand i en gryde og lad det koge op. Lad det simre i omtrent 10 minutter eller til bærerne er bløde, hvorefter du blender massen ensartet med en stavblender. Tag gryden af blusset så massen går ud af kog, rør den opblødte husblas ud heri og sæt det på køl.

Når stikkelsbærmassen er kold, men endnu ikke stivnet, piskes fløden til en let flødeskum. Kom et par store skefulde flødeskum i stikkelsbærmassen og rør det hurtigt jævnt, hvorefter du hurtigt men forsigtigt vender massen sammen med den resterende flødeskum.

Hæld moussen i den klargjorte springform med kagebund og plast, og placer herefter forsigtigt den tilskårne mindre bund ovenpå moussen. Tryk let ned således at bunden halvt dækkes af mousse. Sæt kagen på køl i min. 2 timer.

Karamelmousse

  • 170 g kondenseret mælk
  • 130 g brun farin
  • 50 g smør
  • 1 dl. piskefløde
  • 5 husblas
  • 5 dl. piskefløde

Læg husblassen i blødt i en skål med kold vand.

Kom kondenseret mælk, brun farin og smør i en tykbundet gryde. Kog op og lad det koge stille og roligt i 8-10 minutter under hyppig omrøring. Tilsæt 1 dl. piskefløde og lad det koge yderligere 5 min. mens du stadig rører i det.

Tag gryden af varmen og sørg for at den går helt ud af kog – ellers dræber du husblassen. Pres husblassen fri for vand og tilsæt den til den varme karamel. Hæld karamellen i en skål og sæt den til side i 10 minutter inden du pisker 5 dl. piskefløde til skum. Kom 2-3 store skefulde flødeskum i den lune karamel og rør det hurtigt ensartet. Hæld nu karamellen tilbage op i den resterende flødeskum, og vend det hurtigt men forsigtigt sammen til en jævn masse.

Hæld forsigtigt karamelmoussen ud over den stivnede stikkelsbærmousse og kagebund, og sæt kagen på køl natten over eller minimum 4 timer. Herefter kan du fjerne springform og kageplast, og udglatte eventuelle ujævnheder med en varm kagespatel.

Karamel

  • 2,5 dl piskefløde
  • 1 dl sirup
  • 70g flormelis

Kom alle ingredienser i en tykbundet gryde og lad det koge under hyppig omrøring indtil det tykner (omkring 1/2 time) og bliver til lækker karamel. Farven vil afvige lidt alt efter om du bruger mørk eller lys sirup.

Kom karamellen i en lille skål og lad den afkøle godt. Er karamellen for varm, vil den smelte moussen. Når karamellen er stuetemperatur hælder du den FORSIGTIGT ud over kagen. Du kan meget vel få lyst til at hjælpe karamellen lidt på vej ud over kanterne for at få den fine drip-effekt – det gjorde jeg – MEN LAD VÆRE! Det skal nok langsomt løbe, og blive fint. Nu er kagen klar til pynt og servering 🙂

TIP! Karamellen tykner lidt efterhånden som den køler. Har du fået kogt karamellen lidt for længe, så tilføj lidt fløde.

Pynt

Husk at mindre og andet også sagtens kan gøre det. Er stikkelsbær i sæson, kunne et par friske være SÅ flot – ellers må du ty til andre lækre sager som jeg.

  • 50 g hakket fin chokolade
  • Frysetørret hindbær
  • Marengskys – se opskrift nedenfor
  • Friske hindbær
  • Stikkelsbærmarmelade (Opskrift følger)
  • Mynte
  • Skovsyre

Marengskys (til pynt)

  • 80 g æggehvide
  • 90 g sukker
  • 50 g flormelis
  • 1 tsk vaniljesukker
  • Pastafarve (jeg brugte “Rose” og “Pink”

Tænd ovnen på 150 g varmluft

Gør en engangssprøjtepose klar med tyl. For at få den fine farveeffekt på dine marengskys, dypper du en spisekniv eller et andet redskab i din pastafarve, og “smører” det i et par striber op langs sprøjteposen indvendigt. Vil du heller have dine kys ensfarvede, tilsætter du blot lidt farve til din færdige marengsmasse.

Pisk æggehviderne stive ved høj hastighed. Skru nu ned til lav hastighed og tilsæt først sukkeret lidt efter lidt – herefter flormelis og vaniljesukker. Pas på med hverken at piske for kort eller lang tid. Marengsmassen skal lige akkurat kunne danne faste toppe.

Kom massen i sprøjteposen og sprøjt den ud i toppe på et par bageplader med papir. Kun din fantasi sætter grænsen for størrelser og former.

Kom pladerne i ovnen, skru ned på 80 g varmluft og bag dem omtrent 1 time alt efter størrelse.